maandag 14 mei 2012

vakantieverslag: dag 4, Abtei Mariawald



Dag 4: Abtei Mariawald
Een tweede bezoek aan Abtei Mariawald heeft ons weer wat wijzer gemaakt. Je kunt het klooster zelf niet bekijken, maar de kloosterkerk staat open, er is een horecagedeelte, en je kunt prachtig wandelen over de gronden van het klooster en de omringende beukenbossen.
Strategisch gelegen t.o.v. Frankrijk heeft het klooster drie maal leeg gestaan. Eerst ten tijde van Napoleon, daarna tijdens een roerige periode in Duitsland in de jaren 1802-1860 (ik moet thuis toch eens opzoeken waar de strijd nou eigenlijk om ging) en daarna werden de monniken door de SS uit het klooster gezet. In de jaren 30 van de vorige eeuw werden er in de buurt grondwerken (verdedigingswerken?) uitgevoerd, o.a. door te werk gestelde Polen en Russen. Enkelen van hen zijn begraven op het nabijgelegen oorlogskerkhof; sober aangelegd, met een prachtig uitzicht over de velden en het klooster.
Ooit gesticht als een cisterciƫnzer-klooster (rond 1475), wonen er nu Trappisten: in de winkel zijn dan ook naast boeken, rozenkransen en meer stichtelijke zaken ook heerlijkheden uit het klooster te koop. We gingen voor de goulash (hebben we vorige keer van gesmuld) maar dat was helaas niet verkrijgbaar
Ter compensatie kochten we brood, kaas, likeur, zeep en chocolade. De chocola hebben we al geproefd: wit, met chili, pistachenoten en sinaasappel. Erg lekker. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten