donderdag 13 maart 2014

Sibculo (2)

In Sibculo heeft ooit een klooster gestaan. Man heeft er al kort over geschreven, maar waar het mij om gaat, zijn de zichtbare resten van het verleden. Van het klooster zijn op het eerste gezicht drie dingen over gebleven:

De kloosterput


met een prachig gargoyle-achtig geval. Vooral de handjes vind ik erg mooi.


Bij de put liggen wat rustieke hopen steen, met vermoedelijke resten fundament.



Op het voormalig kloosterterrein ligt een graf uit 1501. 



Wikipedia op je smartphone is natuurlijk handig, maar er zijn ook andere zaken waaruit je de geschiedenis van een dorp/streek kunt aflezen.
De straatnamen bijvoorbeeld: Kloosterdijk, Kloosterstraat, Paterswal. En dat het huis tegenover de kerk (voormalig kloosterterrein) deze naam draagt zegt genoeg:


Kloosters waren veelal voorlopers bij het ontginnen en in cultuur brengen van het landschap. In mijn vorige blog had ik het al over het veen, met foto's van afwaterkanaaltjes. Ook dat is zichtbare geschiedenis.



We zitten hier vlak bij de grens. En als je, zoals wij, regelmatig op zoek gaat naar grensstenen, dan leer je die scheidslijnen als het ware herkennen. Zo loopt de grens bijvoorbeeld langs dit bosje.


Het helpt natuurlijk dat er een grenssteen langs de weg staat.


Al die stenen horen zo'n bordje te hebben, met elk een eigen nummer. Ze hebben niet allemaal een letter ingekerfd, zoals deze. De H staat voor Hannover (Vorstendom Hannover, óf Pruisische provincie, die in 1866 werd gevormd. Na WO II, in 1946 werd Hannover door de Britse bezetter met andere delen samengevoegd tot Nedersaksen.)

Ja, en daar valt het woord oorlog weer. Heb je het over geschiedenis, dan heb je het maar al te vaak over strijd. Zoon zag dit, echt pal op de grens:

greppeltje?

met een wal ernaast van opgegooid zand.



Het hoeft niets te wezen, maar het zouden heel goed de resten van een loopgraaf kunnen zijn. Dan zou het moeten stammen uit de eerste dagen van WO II. Het heeft iets aandoenlijks, zo'n walletje tegen het Grote Kwaad.

Wat ik dus bedoel te zeggen: als je ergens bent, kijk dan goed om je heen. Kijk eens wat je zelf kunt ontdekken.


Foto"s: A.B. van der Ploeg, P.M. van der PLoeg en van Aag zelf.

Bronnen en links: Wikipedia
http://www.kloostersibculo.nl/ 
http://aikep.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten