zondag 16 november 2014

Gemaal Fiemel: oud en nieuw

Eigenlijk wilden we naar de Punt van Reide. Dat wordt wel het enige schiereiland van Nederland genoemd, maar dat vind ik wat overdreven. Een landtong, dat is het. Een uiterst puntje land, waar je op mooie dagen naar zeehonden kunt kijken. Vandaag echter niet.



Mist. Het was er al toen we op pad gingen, maar gaandeweg werd het steeds erger. Erwtensoep, maar dan grijs.


En dan toch nog een beetje kleur op de kwelders.

We hadden de auto bij het gemaal gezet. En als je daar rondkijkt zie je weer hoe mensen hun stinkende best doen om het allemaal een beetje netjes te organiseren. 
Het gemaal dateert van 1997. Niets koekoek-éénzang, maar een nieuw ontwerp van architect Jan Timmer uit Scheemda, in opdracht van Waterschap Dollardzijlvest.


De architect heeft het over een spade die een graszode optilt. Het is een bescheiden gebouw, niet te vergelijken met de enorme sluizen bij Nieuw-Statenzijl een eindje verderop.

de boezemkant

Het gemaal bedient een niet al te groot gebied. Dat weet ik omdat er (natuurlijk) duidelijke informatiepanelen staan.


Hier hebben we het over; deze polders, dit gebied. Sinds 1770 al staat hier een gemaaltje, om het overtollige water af te voeren.



Dan is het goed om te weten dat bij het ontwerp wél rekening is gehouden met de gaswinning (bodemdaling) maar níet met een stijgende zeespiegel. De capaciteit zal in de toekomst onvoldoende kunnen zijn. Inmiddels is besloten dat bij de volgende Groot-Onderhoud-Beurt ook daar aan gewerkt zal worden.

Van het vorige gemaal is een gedeelte bewaard gebleven. Deze stamt uit 1952, en was geplaatst door Waterschap De Vereeniging. Inmiddels hebben we nu het Waterschap Hunze en Aa's.



Op de dijk staat ook een constructie. A-technicus die ik ben, vermoed ik dat dit de uitwateringsdeuren bedient. 


grote stukken Meccano
Verkleumd tot op het bod vonden we het zo wel genoeg. Volgende keer weer verder, want er is hier nog meer te zien.

Rest mij nog te zeggen dat ik vind dat de Waterschappen moeten blijven!

De Nederlandse Stichting voor Gemalen heeft een uitgebreide site. klik hier

Fiemel ligt in de gemeente Delfzijl ten oosten van Termunten

Foto's: van Aag zelf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten