vrijdag 7 november 2014

Het Woudagemaal

Afgelopen woensdag gingen wij, de drie Gratiën, een middagje uit. Net als de vorige keer in Friesland: toen naar Franeker, nu naar Lemmer.

Het was bijzonder rustig bij het gemaal, dat heeft zo zijn voordelen. Dichtbij parkeren bijvoorbeeld.


Dat moderne gedeelte is de ingang, daarbinnen is de kassa, de restauratie en de expositieruimte. Van binnen is het ruim en licht, met meestal prachtig uitzicht over het water. Vandaag niet, het was ontzettend mistig. Dat had ook zijn charme.

We kregen een rondleiding van een enthousiaste meneer. We vormden met nog twee mensen zijn vuurdoop. Af en toe vroeg hij of het wel goed ging. "Het gaat geweldig", zeiden we dan, en dat was ook zo.

Eerst kwamen de brandstoffen en de pijp aan de beurt.

steenkool




Vroeger werd er met steenkool gestookt, nu met stookolie.



De pijp is voor de afvoer van de rook, onder de grasheuvels lopen de buizen die uit de fabriek komen. Die pijp is trouwens, vlak nadat hij klaar was, door de bliksem getroffen. Konden ze weer overnieuw beginnen.


De inlaat. Noem je dit nou de voorkant of de achterkant? 


De boezem. Al die droge termen van vroeger op school krijgen een prachtige invulling.
 

We gaan naar binnen en komen eerst in het ketelhuis. We krijgen een uitgebreide technische uitleg.


Die sla ik over, dat kan die meneer veel beter dan ik.

Grapje:






Filterdoeken worden gewassen en te drogen gehangen: huiselijk.




Vervolgens, de machine- of pompkamer.




Voor zulke vliegwielen heb ik een heilig respect. 90 slagen per minuut? Dat meen ik onthouden te hebben. Ook hier weer veel technische informatie. Vooral die cilinders zijn erg vernuftig ontworpen.

Er is nog meer, hoor. Een prachtig kantoor, de kelders, de kastjes met oliekannetjes in alle soorten en maten, de mooie muurtegels. Teveel om hier te laten zien.

Weer naar buiten, naar de uitlaat


Ik ken de beelden van het journaal, als het gemaal onder stoom is. Dan kolkt het en bruist het. Maar vandaag is het zo stil. 

Dat was leuk. En wat ook opvalt, het blijft mensenwerk. Allemaal machines, leidingen en metertjes, en dan toch zinnen als: "... en dan voel je wel, dat...." Geen steriele fabriekshal, maar een levende organisatie.
Vriendelijke mensen ook, en fijne spullen te koop in het winkeltje, waaronder echte stoommachientjes. O, o, wat een mooi speelgoed. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

Kijk ook eens op de site, en ga er vooral eens naar toe!

http://www.woudagemaal.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten