woensdag 28 januari 2015

Het Lancastermonument bij Assen

Ergens vorig jaar zag ik langs een weggetje in de buurt van Assen opeens een bordje.


Nee, niet dat TT-bordje, die ander; "Monument Lancaster"" staat er op. 50 jaar fiets en rijd ik hier in de buurt rond en nimmer nooit gezien. Hoe kan dat nou weer?
Een aantekening gemaakt, en gistermiddag op zoek gegaan. In een verloren hoekje, tussen een wirwar van op- en afritten aan de A28 enerzijds, en weilanden, het spoor en een grote visvijver (Gat van Dries, wie was Dries?) anderzijds worden we naar een bescheiden monument geleid.





Er staat een paneel met een duidelijk verhaal. De Lancaster kwam terug van een raid op Leipzig (veel oorlogsindustrie daar), het was slecht weer (oktober 1943) met hagel en sneeuw, en ijsafzettingen op de vleugels, en er moest laag worden gevlogen. Het vliegtuig werd geraakt en stortte brandend neer.

ergens in deze velden.
De resten van de bemanning zijn begraven op de Zuiderbegraafplaats in Assen. Hun namen staan op het monument, met rang, functie en leeftijd.  Daar moeten we dan ook maar een keer heen.




Er staat ook nog een bankje, met ook daarop twee teksten. Dan kun je even zitten nadenken, over de waanzin van de oorlog.




Dit is het informatiepaneel. Even vergroten en je kunt alles lezen


Nog meer lezen? Klik hier


Foto's van Aag zelf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten