woensdag 31 mei 2017

Ameland (4)

We hebben een huisje bij Ballum gehuurd, één van de vier dorpen op het eiland, (er is ook nog een streekje dat Kooiplaats heet). Prachtige dorpen zijn het, met goed bewaarde oude huisjes.
In Hollum alleen al (het dorp verderop, 1100 inwoners) zijn maar liefst 53 rijksmonumenten.
Maar goed, Ballum dus. Bestuurscentrum vanaf de Middeleeuwen. Er is pas een leuk boekje verschenen, helder en overzichtelijk, dat daar over gaat.


Maar ik heb een kleine obsessie met boeren en boerderijen, dus ik verdiep me daarin. En verder zijn er de vele huizen van stuurlui en commandeurs, die de tijd hebben doorstaan. De huizen dus, de mensen liggen op de kerkhoven.



"Een Amelander huis wordt gekenmerkt door twee topgevels met daartussen een zadeldak", las ik ergens.


Dit is dus zo'n Amelander huis (boerderij). Maar wat ons opvalt is juist de grote variatie binnen de soort. Deze heeft inderdaad 2 topgevels met een zadeldak. Verder over de lengte van de zijgevel een aanbouw. De baanderdeuren zitten gewoon in de gevel van de schuur.

Dan deze, kijk ook naar de baanderdeuren: in een inspringing van de zijgevel.



Dan deze schoonheid, let op hoe de nok van het voorhuis nog een klein eindje doorloopt over het volgende gedeelte. Merkwaardig.


De volgende heeft een ander type voorhuis, dat doorloopt in een soort tussenstukje, waardoor je aan een kop-hals-romp boerderij gaat denken, met daarachter de schuur. Het lijkt wel origami.




We hebben het Sorgdrager Museum bezocht (vooral doen als je op Ameland komt) en daar kun je een indruk krijgen van het interieur van de huizen en boerderijen. Van de kapconstructie bijvoorbeeld.


Dat was ik vergeten: dat die bovenste dwarsbalken rond zijn.
Op de vloeren estrikken, soms in een crazy patchwork gelegd.




Een huis is een huis is een huis (kleine variatie op een thema). Nog eentje dan, deze staat in Hollum., bij het voornoemde museum.



Er is hier een groep enthousiastelingen die schuil gaat achter de naam "Amelander Historie". Een uitgebreide site, en we kregen snel, uitgebreid en geduldig antwoord op onze vragen.
klik hier voor de site.

Voor informatie over Museum Sorgdrager, klik hier

Thuis hebben we een aardig boek met bouwbeschrijvingen van de boerderijen op Terschelling. Tot op dit moment hebben we nog niet zoiets gevonden voor Ameland. Kan het zijn dat er nog geen overzichtswerk is van al die mooie huizen en boerderijen? Dan wordt dat toch de hoogste tijd?
Bij deze even een linkje naar dat boek van ons: klik hier. 
Ondertussen zoeken we wel verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten