Robert Harris: Imperium
Voordat ik naar de bibliotheek ga, doe ik mijn huiswerk. In een speciaal schriftje heb ik namen van schrijvers en titels van boeken genoteerd, die tijdens het krantlezen mijn interesse opwekken. Ik kijk dan welke titels aanwezig zijn en waar ik ze kan vinden.
Zo las ik een stuk over een nieuwe groep boeken rond het thema Blood and Dagger of Cloak and Dagger, of zoiets. Overwaaiend uit Engeland, meeliftend op het succes van de serie Rome, dat door iemand als "Claudius met Viagra" werd bestempeld, verschijnt er een keur aan historische romans/thrillers/actieverhalen. Zoiets als Chicklit, maar dan voor Mannen. Zeg maar: Harry Potter voor Kerels. Robert Harris was één van die namen.
Imperium wordt een literaire thriller genoemd. Een wat vaag etiket, maar zo tracht je als uitgever je doelgroep te bereiken.
Het is een goed geschreven verhaal over de beroemde Cicero, vanaf de tijd dat hij zich senator mag noemen tot het moment waarop hij tot consul wordt gekozen. Het gaat hier om de periode 79-64 v Chr. Zijn secretaris/slaaf Tiro, uitvinder van steno, is getuige van zijn meesters loopbaan; hij beschrijft het familieleven van de senator, maar hij doet vooral verslag van de politieke verwikkelingen waarbij Cicero keer op keer betrokken raakt. De Romeinse politiek was een slangenkuil, waar niet iedereen ongeschonden uit kwam. Verlies van macht en aanzien, verbanning, verlies van lijf en leden, familie-eer: er stond heel wat op het spel. Ook zijn we getuige van de entree van Julius Caesar die met behulp van de onnoemlijk rijke Crassus een politieke loopbaan nastreeft. Cicero weet zich staande te houden door discipline, hard werken, een enorm geheugen voor namen en gezichten, zijn beroemde welbespraaktheid en zijn tomeloze ambitie. Hoewel Tiro hier en daar een ondertoon van kritiek laat klinken, is hij voor alles trouw aan zijn meester.
Cicero is, misschien ook dankzij zijn zwakke kanten, de held van het verhaal.
Nu heb ik een poos geleden Rubicon van Tom Holland gelezen. Voor zover ik het me kan herinneren komt Cicero daarin naar voren als de meest oppportunistische windhaan die je je maar kunt voorstellen. Even ijdel als onbetrouwbaaar. Wat een tegenstelling! Overigens is dat geen roman, maar een vlot geschreven, wetenschappelijk onderbouwde visie op een belangrijke periode van het Romeinse Rijk
Misschien dat de Latijnse termen, Romeinse namen en politieke processen voor sommigen een belemmering vormen. Ik zou zeggen: even doorbijten. Want het boek is licht geschreven, op zijn tijd grappig en spannend.
Wat mij betreft is het zeker een aanrader.
Oorspronkelijke titel: Imperium
Ook aanbevolen: Rubicon. Het einde van de Romeinse Republiek door Tom Holland
Oorspronkelijke titel: Rubicon. The Triumph and Tragedy of the Roman Republic.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten