Stephen Kelman: Pigeon English
Ik wil eigenlijk zo min mogelijk vertellen over de inhoud, dit boek moet je echt zelf ontdekken en zeker over de afloop mag niets voortijdig onthuld worden.
Harrison Opoku is 11 jaar, komt uit Ghana en woont sinds kort met zijn moeder en zijn oudere zusje in Engeland in een Council Estate (denk hoogbouwflats, vogelaarswijken, etc). De rest van de familie is achtergebleven in Ghana. In Pigeon English doet hij verslag van zijn belevenissen, op zijn eigen (prachtig beschreven) kinderlijke wijze. Ook een nabijwonende duif geeft commentaar op de gebeurtenissen.
Het boek geeft inzicht in de spagaat waarin veel jongeren en immigranten terecht komen: de wens vooruit te komen in de wereld, de confrontatie met discriminatie en geweld, de gangs, die je aanzien en bescherming beloven, de schaduwwereld van illegalen, etc. En daar tussendoor rent Harrison, de beste hardloper van de school, detective in zijn vrije tijd.
Pigeon English is het eerste boek van Stephen Kelman. Het haalde meteen de shortlist van de Man Booker Prize in 2011.
De schrijver groeide zelf op in een estate. De inspiratie voor zijn boek was o.a. de gewelddadige dood van de 10-jarige Damilola Taylor in 2000.
Niet iedereen is enthousiast over Pigeon English (vooral de rol van de duif wordt bekritiseerd) en ook de kinderstem van de verteller wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Aan de andere kant zijn er vele juichende reacties.
Ikzelf vond het een ontroerend en ook schokkend verhaal, dat anonieme hoodies een stem en een gezicht geeft.
interview met de schrijver
klein stukje uit boek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten