zaterdag 3 mei 2014

Oranje eten (2)

Boodschappen gedaan en weer van alles gezien. Dit is inmiddels een klassieker en staat elk jaar rond half april in het schap.




In de koeling liggen restjes van Koningsdag:



Als het gaat om het WK vind je op dit moment het grootste assortiment bij de chips en het bier. Zo kocht ik dit zakje chippies:



Stel je voor, ergens in 2013 bedacht de producent dat het wel leuk zou zijn om iets in de WK-sfeer te doen. Reclamebureau uitgezocht, overleg, moodboards, ontwerpen, presentaties, verbeteringen, proefdrukken, en eindelijk, in april liggen de eerste zakken in het schap. Trots loopt de CEO van de Nederlandse tak van de chippies-fabriek door de super. Geestig toch, die StoelenSamba? Orgineel ook. Net zo orgineel als de Samba-kwarktaart, de Samba-nootjes en jawel hoor, het Samba-shirt van de bierbrouwer. "Ja maar," zei de reclameman: "u moet begrijpen: dat versterkt elkaar juist". Zo is dat, we bouwen samen aan het Oranje-gevoel, of zoiets.




Echt oranje eten voor als je TV kijkt:

Snijd frisse worteltjes in de lengte in vier reepjes (of zes, als ze erg dik zijn). Snijd een bosje radijzen doormidden, of in vieren als ze erg dik zijn. Hussel door elkaar. Dat ziet er alvast vrolijk uit.

Bak een half gesnipperd uitje en een halve rode (of oranje!) paprika per persoon in wat olie. Voeg de gewenste hoeveelheid shoarmavlees toe en bak alles gaar.
Roer drie lepels dikke (griekse/turkse) yoghurt, 3 lepels mayonaise, peper, zout, en 2 á 3 tenen knoflook (fijngehakt of uit de knijper) door elkaar.
Doe een paar wortelsprieten in een voorverwarmd pitabroodjes, wat stukjes radijs en vul verder op met het vlees. Doe wat salade op een bord met een gevuld broodje en knoflooksaus erbij.

Of roer een bekertje créme fraiche los met 2 eetlepels gembersiroop en 2 theelepels dijonmosterd. Afmaken op smaak met peper en zout. Gehakte pistachenootjes erover kan ook. Lekker met gebraden drumsticks of gebakken vis.



Dit recept (van de salade en de gembersaus) kwam uit mijn stapel "nog te maken", en stond, geloof ik, in de Allerhande.
Foto's van A.B. van der Ploeg en van Aag zelf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten