Dag 4: Abtei Mariawald
Een tweede bezoek aan Abtei Mariawald
heeft ons weer wat wijzer gemaakt. Je kunt het klooster zelf niet
bekijken, maar de kloosterkerk staat open, er is een horecagedeelte,
en je kunt prachtig wandelen over de gronden van het klooster en de
omringende beukenbossen.
Strategisch gelegen t.o.v. Frankrijk
heeft het klooster drie maal leeg gestaan. Eerst ten tijde van
Napoleon, daarna tijdens een roerige periode in Duitsland in de jaren
1802-1860 (ik moet thuis toch eens opzoeken waar de strijd nou
eigenlijk om ging) en daarna werden de monniken door de SS uit het
klooster gezet. In de jaren 30 van de vorige eeuw werden er in de
buurt grondwerken (verdedigingswerken?) uitgevoerd, o.a. door te werk
gestelde Polen en Russen. Enkelen van hen zijn begraven op het
nabijgelegen oorlogskerkhof; sober aangelegd, met een prachtig
uitzicht over de velden en het klooster.
Ooit gesticht als een
cisterciƫnzer-klooster (rond 1475), wonen er nu Trappisten: in de
winkel zijn dan ook naast boeken, rozenkransen en meer stichtelijke
zaken ook heerlijkheden uit het klooster te koop. We gingen voor de
goulash (hebben we vorige keer van gesmuld) maar dat was helaas niet
verkrijgbaar
Ter compensatie kochten we brood, kaas, likeur, zeep en chocolade. De chocola hebben we al geproefd: wit,
met chili, pistachenoten en sinaasappel. Erg lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten