maandag 9 juli 2012

Uitgelezen: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. (11)

Mark Haddon: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht.

Mocht de titel je aan Sherlock Holmes doen denken, en aan de hond die níet blafte, dan is dat volkomen op zijn plaats. Christopher, de verteller van dit verhaal, houdt erg van Sherlock Holmes. Hij heeft besloten verslag te doen van zijn onderzoek naar de moordenaar van de hond van de buurvrouw.
Christopher heeft het niet altijd makkelijk, en zijn ouders evenmin. Het leven is soms hard, mensen onbegrijpelijk en gemeen en tegenslag woont om de hoek. Toch is dit boek ook vol humor, en mededogen.
Het is een deprimerend verhaal, omdat Christophers problemen niet opgelost kunnen worden, hoe hard zijn ouders ook hun best doen. Het gaat niet over met pillen of therapie, zelfs niet met de beste wil van de wereld.
Het is een optimistisch boek, omdat Christopher onverstoorbaar verder gaat, omdat hij leert om te gaan met zijn talenten en tekortkomingen. Omdat zijn ouders hem niet in de steek laten. Omdat hij verder komt. Geef nooit op!

Mark Haddon heeft veel geschreven, met name voor kinderen. Het wonderbaarlijke voorval... staat in de bieb bij de kinderboeken, maar het is zeer zeker ook een aanrader voor volwassenen.
De mooiste aanbeveling las ik een tijdje geleden:
In de UK bestaat The Night of the Books. In het kader daarvan kon je je opgeven voor een speciale prijs: 100 boeken om weg te geven. Het enigste wat je daarvoor moest doen was uitleggen, waarom je welke titel aan wie zou willen geven.
Een politieman schreef dat hij al zijn collega's  "Het wonderbaarlijke voorval.." wou geven. Hij had het zelf gelezen; daarna begreep hij zoveel meer van de mensen met wie hij tijdens zijn werk in aanraking kwam: daklozen, zwervers, ruziënde buren, etc etc. Mensen die hij eerst eenvoudigweg beschouwde als losers en gekken, herkende hij nu als kwetsbare individuen, voor wie de wereld dreigend en onbegrijpelijk kan zijn. Hij begreep beter hoe te handelen, en daardoor kon hij ook beter zijn werk doen.

Ik heb het boek nu twee maal gelezen, en ik weet zeker dat ik het in de toekomst opnieuw zal lezen. Een schrijnend mooi verhaal!

Let wel: dit boek verscheen in 2003, het is dus een "oud" boek, en zal niet overal meer op de planken staan. Aan de andere kant, ik beschouw het als een (nieuwe) klassieker, dus het hóórt er wel te staan.

Mark Haddon heeft een blog: klik hier .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten