dinsdag 3 juli 2012

Vennebroek, Paterswolde

Nu we op De Braak zijn geweest, hebben we de smaak te pakken: waarom niet alle havezaten langsreizen, bekijken en bewonderen?
Het is al tenslotte al meer dan 20 jaar geleden dat Huizen van Stand uitkwam, een boek over havezaten in Drente. Medebewoner A. was destijds nauw betrokken bij de totstandkoming; hij heeft er ook wel zin in.
We beginnen met Vennebroek, gelegen tegenover De Braak, in Paterswolde.

   
Dit hek is een beroemd hek. Het is namelijk getekend door Cornelis Jetses. Volgens Wikipedia voor het boekje Dicht bij huis; ikzelf meende voor Piet van Dam. Dat moeten we maar eens nakijken. Het is in ieder geval een mooie laan.

Ook hier zijn een aantal wandelroutes uitgezet. Eerst kom je langs het grote huis.


Rechts staan een aantal bijgebouwen, waaronder een koetshuis. Binnen vind je wat informatie van Natuurmonumenten. Zij zijn namelijk eigenaar en beheerder van het landgoed.


De wandeling voert eerst door het bos, maar al gauw stuit je op het water van het Friese Veen. De grond is hier dan ook erg drassig. Vooral in de herfst schijnen hier grote aantallen paddestoelen te groeien. Natuurmonumenten meldt trots dat er zeker 200 soorten geteld zijn. http://www.natuurmonumenten.nl/content/vennebroek
Op het water zien we grote partijen waterlelies en diverse vogelsoorten. Hier staat het tweede grote huis op dit landgoed: Villa Weltevreden.


Je kunt doorlopen naar de vogelkijkhut, maar wij wandelen langs de andere zijde weer terug naar de hoofdweg. Aan de achterkant van Vennebroek kun je het grote gebrandschilderde raam zien, waarin de wapens van alle bewoners sinds 1645 staan.
Voor het huis houden twee bejaarde leeuwen de wacht: daar begint het privéterrein van de bewoners.


We nemen een kijkje in het koetshuis en lopen dan langs de andere in-/uitgang terug. Dit is ook de toegangsweg voor een aantal huizen die langs de grens van het landgoed staan: je ziet nog net de brievenbussen.


Net als De Braak wordt het langgoed beheerd als ware het een natuurgebied. En ook hier vind ik dat soms jammer. Graag had ik de gracht om Vennebroek vrij van varens en opschot gezien, om het huis beter te zien uitkomen in zijn omgeving. Volgens mij doe je dan recht aan de geschiedenis van het huis, zonder dat je inlevert op de natuurwaarden van het hele landgoed. Afgezien daarvan is het een mooie plek en ben ik benieuwd hoe het er in de herfst uitziet.

Vennebroek is te befietsen vanuit Groningen en Haren, er stoppen bussen nabij en ook is er parkeerruimte voor auto's. In de omgeving zijn vele horecavoorzieningen, dus alles is aanwezig voor een heerlijk uitje.

Voor meer info:  klik hier


Paterswolde ligt in de gemeente Tynaarlo, tegen de stad Groningen aan
foto's: A.B. van der Ploeg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten