woensdag 26 december 2012

Uit: Vensters op Oost-Groningen: Bourtange (5)

Bourtange

Het Vestingplaatsje Bourtange is redelijk bekend. We gaan er ongeveer één keer per jaar heen om wat rond te wandelen. Bij de Sikkepit (website Sikkepit ) wat lekkers kopen, in de vesting een ijsje eten.

Vriese Poort
In de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het gebied buiten de wallen. Op een wat achtergelegen plek aan de Redouteweg staat weer een geel venster. We waren daar nog nooit geweest, voor ons dus ook weer een verrassing.






Vroeger was dit een moeras. Om de waterstand te regelen werd er een sluisje aangelegd. Dit is misschien wel het kleinste sluisje dat ik ooit gezien heb.



En daar is de Soldatendijk. Daar moeten we later maar eens helemaal overheen lopen.





Het leuke is, dat we ook al eens aan de andere kant geweest zijn, op één van onze zoektochten naar grenspalen. Bij Abeltjeshuis de grens over en dan meteen links een wandelpad op. (Abeltjeshuis was een boerderij annex herberg aan de heirweg van Groningen naar Münster). Er staan er een aantal, waaronder deze:

Er staat R(espublica) B(elgica) F(oederata)


Aan de andere kant staat Ep(iscopatus) M()onasteriensis (Bisdom Münster). We zagen ook dit:


Dat zou dan de andere kant van de dijk kunnen zijn. Met een informatief stukje steen:


Zoals gebruikelijk leidt een kort bezoek tot plannen voor de toekomst: nog eens kijken,verder wandelen, etc. Maar voor vandaag was het genoeg.

Meer informatie over de Redoute
over Bourtange:: klik hier

Bourtange ligt in de gemeente Vlagtwedde, Groningen
Foto's: A.B. van der Ploeg en P.M. van der Ploeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten