woensdag 27 december 2017

Kip en kalkoen in pekel en in de oven.

Er bestaat zoiets als Koopeenkoe.nl, daar bestellen we wel eens een pakket. Ruim voor kerst kwamen ze met wat nieuws: kalkoen voor de kerst! Met een leuk verhaal erbij en een filmpje.




Na een poosje nadenken besloten we het te proberen. En om ons goed voor te bereiden gingen we eerst oefenen met een kip. Maar dan wel met een goede kip, van www.waddenvarkens.nl.
Op de markt in Groningen kochten we bij de kraam van de familie Spa een stevige kip van ruim 2 kilo. Thuis zocht ik het recept van Sylvia Witteman op.
Ik geef hier de link.
Kip in de pekel
Onze kip ging in ruim drie liter pekelwater, met een in plakken gesneden citroen, 4 tenen knoflook en 2 takjes rozemarijn.

kip in de pekel

Volgens de aanwijzingen afspoelen, de smaakmakers in de buikholte met een flinke klont boter en in de braadslee in de oven.
We hadden geen roostertje, dus ze lag in een plasje water. Even zo goed was het resultaat fantastisch. Een goudbruin gebakken kip. Knapperig vel, maar boterzacht vlees. Totaal niet uitgedroogd. En de smaak was overweldigend. Ik zat opeens weer aan de kerstmaaltijd in mijn jeugd, toen kip niet een smakeloos massaproduct was, maar een feestmaaltijd.


Dit was niet te vergelijken met de kip die je normalerwijze koopt, ook niet met de scharrelkip uit de supermarkt. Waarom, o, waarom, gaan we akkoord met die smakeloze eiwit-produkten? Gemak, de prijs etc. ik weet het wel.
Zo'n kip kost veel geld, ja. Dat doe je dus bij uitzondering. Maar we hebben er wel met drie mensen drie dagen van gegeten. Dag één de kip zoals hij was. Dag twee hebben we hem kaalgeplukt, het vlees heb ik in tweeën gedeeld. Van het ene deel maakten we ragout. Dag drie hebben we het laatste deel door een salade met selderij,walnoten, etc. gesneden. Was ik wat zuiniger geweest, dan hadden we er ook vier dagen van kunnen eten. En dan wordt het verhaal over de kostprijs al weer wat anders.

Toen kwam de kalkoen.


Die ging ook in een pekelbad, deze keer met sinaasappels ipv citroenen.



Ik had een vulling uitgezocht met appels, uien, gedroogd fruit en walnoten, en blokjes brood. Het bijgeleverde recept voor de vulling schreef worst voor. Vast heel lekker, maar ik vond dat we zo al genoeg dood beest hadden. Een deel van de vulling heb ik in de kalkoen gepropt, wat overbleef heb ik apart in een ovenschaal gebakken.

vulling in de maak

Vervolgens ging ik de fout in. De kalkoen legden we in de braadslee, in plaats daarvan hadden we hem op het ovenrooster moeten leggen met de braadslede er onder (stom!). Ik wisselde tussen de bereidingswijze van drie recepten, wat temperatuur en zo betrof.




Ook dom, kies één recept en houd je daar aan! Uiteindelijk was de kalkoen precies op de getimede tijd gaar. Maar het velletje was niet knapperig, dat was jammer.

één grote, gare kalkoen

Zo heerlijk als de kip was hij niet, maar echt wel lekker. Ze hebben er drie keer van genomen, dat zegt toch wel iets. De vulling in de kalkoen had geen meerwaarde, de vulling uit de ovenschaal ging wel.

Nou niet denken: wat jammer, mislukt, dat doe ik nooit weer! Boek het onder het hoofdstuk Ervaringen. Ik heb er van geleerd dat:
Pekelen geweldig werkt, ik kan het iedereen aanraden.
De begintemperatuur echt hoog moet, zeker 200 graden.
De vulling beter apart kan, en hoog op smaak moet zijn. Of helemaal geen vulling: wat smaakmakers (knoflook, kruiden, boter) zijn genoeg.
De kalkoen beter op een rooster kan liggen.

Voorlopig geen kalkoen meer op het menu. Maar we verheugen ons al op een groot ribstuk en een wilde gans en met Pasen of zo weer zo'n geweldige kip.

linkjes!
waddenvarkens
koop een koe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten