zaterdag 16 juni 2012

De Braak, Paterswolde

Op fietsafstand van de stad Groningen, in Paterswolde, ligt het landgoed De Braak. Het grote huis is lang geleden afgebroken, maar het landgoed bestaat dus nog steeds.

De ingang

We proberen er elk jaar een keer heen te gaan, en dan bij voorkeur in mei/juni, als de rododendrons bloeien. Er zijn twee korte wandelingen uitgezet (2,0 km en 2,6 km); slingerend door het bos, langs de vijvers en de hooilanden.

Hier komen we dus voor!


Er zijn twee bijzondere attracties: het doolhof (met echte beukhagen, die nog lekker fris groen waren, zo in het voorjaar) en een prachtige berceau.


naast het doolhof gelegen
kijk ook omhoog!

Het wandelpad voert je het bos uit, langs weilanden met grote bomen, en langs het boswachtershuis (verblijf mogelijk op basis van Bed and Breakfast). Daar wil ik best een beschuitje eten.

gegevens Bed and Breakfast



Het landgoed wordt door Natuurmonumenten beheerd. Op hun site vertellen ze dat de gazons rond de vijvers worden beheerd als hooiland. Dit heeft als resultaat dat er een bijzondere flora is ontstaan. Mooi, maar als je óók vertelt dat één en ander is ontworpen door de tuinarchitect Roodbaard, hink je kennelijk op twee benen.
Liever zag ik toch de gazons rond de vijvers regelmatig gemaaid; de rododendronpartijen niet overwoekerd met braam. Dus de ruimte rond het huis in landgoedstijl onderhouden, de ringen daarbuiten als hooiland. 


Want dat dat prachtige plaatjes oplevert moge duidelijk zijn. Heerlijk gewandeld, en een fijne middag gehad.

Voor meer info:  Natuurmonumenten De Braak  , en wikipedia De Braak


Paterswolde ligt in de gemeente Tynaarlo, tegen de stad Groningen aan

Foto's: A.B. van der Ploeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten