zaterdag 2 juni 2012

Hunebedden: D01

Ik denk dat elk mens op de basisschool over hunebedden heeft geleerd. Maar lang niet iedereen heeft een hunebed gezien. En waarschijnlijk heeft iedereen er zijn eigen associaties bij. Ik zou zeggen: zoek er eens eentje op. Het is, als je in de buurt woont, een leuk uitje voor een middag of een zomeravond. Het is altijd mooi wandelen/fietsen, er zijn aardige dorpen in de buurt met hun eigen attracties; alle ingrediënten voor een ideaal uitje.

                                                 (foto: P.M vd Ploeg)

Wij zijn begonnen met D01 (www.hunebedden.nl/), vlakbij Roden. Aan de rand van een mooi bos gelegen (eik en beuk) met vrij uitzicht over landerijen ligt een vrij groot hunebed. Vlakbij staat een picknicktafel. Ik vond dat wel een aardig beeld. Want: het was niet altijd moord en doodslag of kommer en kwel. Er waren ook warme zomerdagen: met genoeg te eten en te drinken; families kwamen bijeen, je kon nieuwtjes uitwisselen, en terwijl de mannen bezig waren met het hakken van hout en het slepen van stenen, zat je met de vrouwen in een kring te handwerken, te roddelen of misschien te zingen, terwijl de kinderen op hun manier meehielpen en vreselijk in de weg liepen. 5000 jaar geleden klinkt heel lang, maar dat is het niet. Mensen zijn niet echt veranderd.
Niet ver van het hunebed, op de dijkachtige verhoging, die een grens vormt met het maïsveld, vond ik een opvallende paal. Van Giffen heeft diverse basalten grenspalen aangebracht, het is leuk om te denken dat dit er één is.
Ook leuk en in de buurt: speelgoedmuseum Kinderwereld, Havezate Mensinge, desnoods Kampeerhal De Vrijbuiter.

Lokatie: Gemeente Noordenveld
N 53 06.285
E 006 24.619



Foto's: P.M. van der Ploeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten