vrijdag 30 november 2012

Uitgelezen: Het Rode Huis (25)

Mark Haddon: Het Rode Huis
In de Guardian staat een zeer geschikte boekbespreking.
klik hier


Ik heb de Nederlandse vertaling in ongeveer twee ademtochten uitgelezen. Wat dat betreft alles dik in orde.
Het boek is opgedeeld in acht hoofdstukken: te beginnen met Vrijdag, de dag waarop twee gezinnen naar hun vakantiebestemming reizen. Richard rijdt met vrouw en stiefdochter met de auto; zijn zus Angela met man en kinderen komen met de trein.
Broer en zus hebben elkaar naar aanleiding van het overlijden van hun moeder voor het eerst sinds jaren weer ontmoet. Richard heeft vervolgens een vakantie-cottage gehuurd om daar een week met elkaar door te brengen.
Het laatste hoofdstuk is ook Vrijdag getiteld, de week is voorbij.
Tijdens elke afzonderlijke dag worden de personages gevolgd bij hun bezigheden, steeds verandert dus het gezichtspunt. Wat zijn de zwakheden van deze familieleden, wat zijn hun geheime dromen? Waarom zijn ze zoals ze zijn, en wat weten ze van elkaar en van zichzelf? Enige gekte is niemand vreemd, toch lijkt iedereen binnen de marges van "normaal" gedrag te blijven.Tot op het einde; dan komt een diepe stoornis aan de opppervlakte. Vervreemdend is het, dat het boek is afgelopen als je net begint te begrijpen wat er met sommige hoofdpersonen aan de hand is. Zoiets als "we zijn maar net begonnen, en nu is het boek al uit".
Mark Haddon getuigt opnieuw van inzicht in de menselijke natuur, of hij nu een jongetje van 8 beschrijft, voor wie de wereld nog magisch is, of een bijna volwassen meisje, dat worstelt met haar geloof en haar seksuele geaardheid.
Hij raakt onderwerpen als pesten via social media, alcoholisme en overspel bijna terloops aan; toch is het zonneklaar wat een enorme impact zulke zaken hebben op een mensenleven. Een kundig schrijver, trefzeker ook.
Dat inktzwarte beeld, van een pop en een kachel, zal me wel lang bijblijven. Verdriet komt in vele gedaantes. Mark Haddon beschrijft ze.

Oorspronkelijke titel: The Red House
Ook van Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night
Nederlandse titel: Het Wonderbaarlijke Voorval met de Hond in de Nacht (zie 9 juli 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten