woensdag 30 januari 2013

Epicentrum Loppersum

Maandagavond 28 januari kwam minister Kamp naar Loppersum om over de gevolgen van de vele aardschokken te praten. Die gebeurtenis raakte wat ondergesneeuwd door het Grote Nieuws (de toespraak van Hare Majesteit, waarin zij haar abdicatie aankondigde).
De bewoners spraken over hun zorgen, de minister zei dat alles heel goed onderzocht zou worden, uiteraard ging het over geld (terecht als je huis langzaam uit elkaar scheurt), en dat was dan weer dat.
Laten we realistisch blijven: de meeste Nederlanders weten niet waar Loppersum ligt, en die aardschokken zijn wel eng, maar ver van hun bed.
Dat er in dat gebied fantastische middeleeuwse kerken staan, minstens zo mooi als al die oude kerkjes in Frankrijk, Italiƫ en Spanje, waar men en masse doorheen schuifelt, dat weet men helaas ook niet.
Vandaar een kleine collage van foto's, die wij de laatste jaren gemaakt hebben, van de Petrus- en Pauluskerk. En vraag jezelf eens af: wat, als het epicentrum bij het Binnenhof had gelegen? Of bij het Paleis op de Dam? De Nieuwe Kerk van Delft?

begin bouw 1200-1250






het is echt een bakbeest van een kerk









 De kerk is vooral bekend vanwege de vele Maria-schilderingen.




Deze spreekt mij natuurlijk aan: probeer maar eens een boek te lezen, met zo'n blijde hond in de buurt. En die hoed is ook geweldig. In hoeverrre lijkt Maria hier op een meisje/jonge vrouw in het Midden-Oosten? Ze is in de kerk omringd door haar ouders en natuurlijk Jozef, mooi. Hoe vaak zie je een afbeelding van haar beide ouders? Dat is toch heel bijzonder. En wat vond haar vader eigenlijk van die jonge man, die Jozef? Kon hij wel de kost voor haar verdienen? Volgens mij spreken de afbeeldingen van een diepe genegenheid tussen de personen. Zo gaat dat, je kijkt naar een middeleeuwse interpretatie van mensen die aan het begin van onze jaartelling leefden en je laat er je eigentijdse mentaliteit op los, zoals eeuwenlang mensen voor je deden. Je daar bewust van zijn, dat is nou een historische beleving.

Voor meer informatie en prachtige foto's: klik hier

Loppersum is bereikbaar met de trein, er is een hotel en ook zijn er andere horecavoorzieningen, diverse winkels, etc.


Loppersum, gemeente Loppersum, Groningen
Foto's: A.B. van der Ploeg
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten