woensdag 16 januari 2013

Vensters op Oost-Groningen (6): Wedde

Wedde

Ik geloof dat het project van National Geographic officieel is afgelopen, maar ik heb nog niet van alle tochten verslag gedaan, en bovendien zijn de gele rechthoeken nog niet overal weggehaald. Even doorwerken, dus.
Zo zijn we in Wedde (gemeente Bellingwolde) geweest, een klein dorp (ruim 600 inwoners) in de buurt van Blijham en Pekela. Kijkers van het programma Verborgen Verleden weten zich misschien te herinneren dat Liesbeth List hier rondliep, tjidens de speurtocht naar haar voorouders. Daarbij bezocht ze o.a. de kerk.



Het kerkje ligt op enige afstand van de hoofdweg, en ietwat hoger. Een natuurlijke hoogte of een wierde? In ieder geval stamt het schip uit begin dertiende eeuw. De toren is van later datum.
Voor meer info, klik hier

Maar het hoogtepunt van het dorp is toch De Wedderburcht, ook wel Wedderborg genoemd. En daar staat/stond dan ook het gele kader.



Er is een rijke geschiedenis verbonden aan de burcht, voor een uitgebreid verhaal: klik hier







Je kunt er helemaal omheen wandelen, zodat je het gebouw van alle kanten kunt bewonderen.




Er is veel licht en ruimte om de burcht ontstaan, na een grondige opknapbeurt van de directe omgeving. In het voorjaar bloeien er honderden, duizenden stinzenplanten, die hier borgblomkes worden genoemd. In de nabije omgeving zijn verscheidene natuurgebieden, waar het heerlijk wandelen en fietsen is. Een eindje verderop zijn kano's te huur.
Natuurlijk zijn wij bevooroordeeld, we komen er bijna elke week,  maar dit is dan ook echt een heel mooi stukje Nederland.


Wedde ligt in de gemeente Bellingwedde, Groningen
Foto's: A.B. van der Ploeg en P.M. van der ploeg


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten