donderdag 16 mei 2013

Hunebedden: D35 Valthe, Klijndijk

 Hunebed D35 bij Valthe en Klijndijk



Tussen Valthe en Klijndijk ligt hunebed D35
Klijndijk heeft voor ons een familiaire klank. Het is een streekje aan de Melkweg, en in een van de huisjes daar woonden de opa en oma van man. Hoeveel vakanties hij daar niet heeft doorgebracht als kind. Zorgeloze logeerpartijen met kippen in de achtertuin, pannenkoeken van oma voor het ontbijt en meerijden op de trekker en kar met melkbussen.

opa en oma voor hun huisje

En nooit, nooit, nooit naar dat hunebed, want "we gingen nooit naar Valthe". Tot wij er geweest waren, wist man niet eens dat er een hunebed was!
Aan de Melkweg wijst een bordje de weg. Ruime parkeerplaats, goed aangegeven wandelpaden, wat wil een mens nog meer. Lopend tussen akker en bosrand zijn we er al gauw.
Een klein hunebed, er zijn niet veel stenen meer aanwezig.



De meneer van de hunebeddensite doet er wat mopperig over, vind ik, het is toch nog een mooie, langwerpige cirkel.



Het is hier Drenthe op zijn best: stilte, bos, heide; natuur en cultuur. En nog een bankje ook, waar je eens rustig kunt zitten om van het uitzicht te genieten.




Terwijl we daar zo zitten zien we in de zanderige grond kleine, ronde gaten:



Er vliegen beestjes in en uit de holtes. Ze zijn nogal schuw, dus het is erg lastig om ze te fotograferen.






Het zijn zandbijen. Het schijnt de grootste groep wilde bijen in Nederland te zijn, met heel veel soorten. Hier is een linkje, vooral vanwege de vele kleurrijke namen  klik hier.
Zoveel soorten bijtjes om je heen, waar je niets van af weet!

Het is ook maar weer eens duidelijk waarom je echt niet van de paden moet komen. Stel dat er elke dag tien mensen over die holletjes zouden stampen. Tien mensen is niet veel, maar die beestjes zouden dan de hele dag moeten graven om de ingetrapte gangen vrij te houden. Van nectar verzamelen etc. zou niets meer komen. En dus ook niet van bestuiven. Stel je voor: geen aardbeien meer, of geen kersen!
Het was wel grappig: ontilbaar grote stenen met daarnaast piepkleine beestjes, die je alleen ziet als je op je knieën gaat liggen. Altijd goed om de dingen eens vanuit een andere hoek te bekijken.



Locatie: Valthe en Klijndijk liggen in de gemeente Borger-Odoorn
N 52 50.110
E 006 52.236


Foto's: P.M. van der Ploeg en van Aag zelf.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten