donderdag 20 februari 2014

snelle erwtjessoep

Als laatste in de rij van snelle soepjes: erwtjessoep. Koop daarvoor een zak diepvriesdoperwten (450 gram).

Snijd het bekende sjalotje in snippertjes, fruit een paar minuten in wat olie (olijf-, zonnebloem-, koolzaadolie).


Gooi er diepvriesdoperwten erbij, een halve zak voor 2 kommen soep, voor 4 kommen de hele zak.



Roer om en voeg er dan 1/2 liter water + 1 bouillonblok (groente- of kruidenbouilon) aan toe, voor 4 kommen 1 liter water en 2 blokjes. Breng aan de kook.


 


Laat de soep nu 20 minuten rustig koken. Dat lijkt misschien lang, maar ik gebruik hiervoor goedkope erwtjes; die zijn groot en de schilletjes zijn stevig, dus ze hebben wat meer tijd nodig om zacht te worden.
Na 20 minuten even een erwtje proberen: is íe zacht? Nee? Nog even laten koken. Zijn ze zacht, de pan van het vuur en de staafmixer erin.
Als de soep gladgemalen is (hij blijft wat lobbig) de pan terug op het vuur.


knalgroen!

De soep is nu in principe klaar, lekker maar een beetje saai. Opleuken dus, met bv plakjes droge worst, plakjes rookworst, stukjes gerookte kip of, heel lekker, gerookte zalm. Wat je maar in huis hebt, wat je maar lekker vindt. Even laten meewarmen en inscheppen maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten