zaterdag 8 november 2014

Soep, soort van Thais

Even een recept voor een heerlijke soep. Komt weer uit mijn enorme stapel knipsels, en zo te zien uit een Allerhande. Het is werkelijk doodsimpel, een kwestie van alles schoonmaken en snijden, achter elkaar in de pan mikken, koken en dan de staafmixer er op. Maar goed, hier iets meer details:

Nodig: zonnebloemolie, 1 ui, 1 á 2 gesnipperde knoflooktenen, 1 flespompoen, 1 sinaasappel, 1/2 á 1 winterpeen, gele curry pasta (ik had die van Patak, maar andere merken zijn natuurlijk ook goed), 1 blikje kokosmelk, 1/2 liter groentebouilon, evt. blaadjes koriander, staafmixer.


Was de pompoen, snijd hem in de lengte 2 x door en haal er de pitten en de vezelige draden uit. Snijd in blokjes.


Schil de sinaasappel en verdeel in stukjes. Schil en snipper de ui. Schil de winterwortel en snijd in plakken.


Mooi oranje allemaal.  Zet een pan met een stevige bodem op het vuur, doe er plm. 2 lepels zonnebloemolie in, fruit daarin de gesnipperde ui en knoflook tot glazig en geurig (knoflook mag niet bruin worden!).





Doe er de pompoen, de wortel, de sinaasappel en de gele currypasta bij. Het recept spreekt over 35 gram, ik heb 2 volle dessertlepels gedaan. Even flink roeren, doe er dan de kokosmelk en de bouillon bij. Ook zoiets: in dit recept staat 400 ml, en dat gebeurt vaker. Waar slaat dat op? Misschien dat je dan wat extra hebt voor als het te dik wordt? Ik heb er dus meteen een 1/2 liter in gemikt, en dat was maar goed ook. Breng aan de kook, deksel er op, 30 minuten zachtjes laten koken. Prik daarna met een vork in een stukje pompoen. Is hij al boterzacht? Bij mij waren ze nog wat stevig; een kwartiertje extra was geen overbodige luxe. Enfin, als je de pompoen zacht genoeg vindt (en de wortel trouwens ook!), haal je de pan van het vuur en zet je er de staafmixer op. Malen maar, tot je één grote oranje, lobbige massa hebt.



Nog even verwarmen. Schep de soep in kommen, eventueel met fijngehakte korianderblaadjes garneren en smullen maar.

N.B.
De flespompoen hoeft niet geschild te worden, maar hoe verder in het seizoen, hoe taaier de schil. Je krijgt dan wel eens wat kleine schilfertjes tussen je tanden. Dat schillen is een vervelend werkje, maar als je griezelt van stukjes, kun je de soep ook zeven voordat je hem opdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten