zondag 8 oktober 2017

Krewerd

Een aantal weken geleden gingen wij op een prachtige vrijdagmiddag naar Krewerd. De kerk daar maakt deel uit van Het Grootste Museum van Nederland.

voor meer informatie daarover: klik hier

De kerk staat op een wierde in het piepkleine dorpje.


Ik citeer even een stukje van Wikipedia over Krewerd, onder het kopje Geschiedenis staat o.a.:  Echter, net als in veel andere agrarische gemeenschappen zorgde de landbouwmechanisatie er in de jaren 1960 voor dat de landbouw steeds minder werk bood, wat vele mensen weg deed trekken naar onder andere Delfzijl, waar ze werk vonden in de fabrieken.
Daar kom ik later op terug.

De deur stond al open, we waren welkom.



Net toen man naar binnen wilde gaan (we gaan om de beurt, vanwege Finn), kwam er een meneer aanrijden op een scootmobiel. Hij vroeg of we ook naar het concert gingen. Dat was ook wat, hij had zich vergist, het concert zou pas een week later plaatsvinden. De meneer en ik hebben een poosje zitten praten. Waar wij dan wel vandaan kwamen? wilde hij weten. Ach, hij kwam ook uit Drenthe. Van de boerderij in 1955 naar hier (wijde armzwaai richting Delfzijl) gekomen om in de fabriek te werken.


We zaten lekker in de zon, achter de huizen op het land werd hard gewerkt. Het kedoenk van de balenpers dreunde regelmatig. "Ja" zei de meneer "Ik heb een mooi pensioen, maar ik heb altijd verlangen gehouden naar de boerderij. Vooral in deze tijd van het jaar..." Hij hief even zijn hand op. "Kedoeng" knalde het. "Dat vind ik zo'n machtig mooi geluid, hé?".
De hele na-oorlogse sociaal-economische ontwikkeling zat in het leven van die meneer verwerkt. Lees dat citaat hierboven nog maar eens. Maar ook het feit dat hij een mooi pensioen heeft. En een scootmobiel om toch nog overal te komen (11.000 km had hij er al mee afgelegd!). Maar wel een eeuwig verlangen naar de boerderij.
Meneer ging weer verder. En het was mijn beurt om de kerk te bekijken: eind van de 13de eeuw gebouwd. Vermeld in de kroniek van Bloemhof. Oudste orgel van Groningen (1531).





Enigste gemetseld doksaal van Nederland (voor wie het niet weet, het doksaal is de muur tussen het schip en het koor. Niet elke kerk heeft een doksaal, maar deze dus wel).


achterkant

Grafstenen met een paard en een zeemeerman.






Prachtige schilderingen op de muren en het plafond.



 Iemand uit de veertiende eeuw die je  aankijkt.




Al die mensenlevens die samenkomen in een klein kerkje in een klein dorpje ergens boven in het land.



Bij de kosterij stond een honesty. Daar hebben we jam gekocht. Het was een middag met een gouden randje.


 Krewerd ligt in de gemeente Delfzijl.
Foto's: A.B. van der Ploeg en van Aag zelf.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten