zondag 17 februari 2013

Venster op Oost-Groningen: Noordbroek



Zo, we zullen de laatste vensters maar eens bij langs gaan. Vandaag de kerk van Noordbroek.





 De folder heeft het over "600 jaar in beeld", maar volgens andere bronnen is de kerk nog ouder. In "Alle middeleeuwse kerken. Van Harlingen tot Wilhelmshaven" stelt P. Karstkarel dat de kerk tot stand is gekomen in de periode 1298 tot 1335.



Van eerbiedwaardige leeftijd dus. De buitenkant van de kerk is een feest van metselwerk. Allerlei patronen: het doet mij altijd aan tweed denken.



Het interieur is van prachtig schilderwerk voorzien. Merkwaardige vogels, en Christoforus, die Jezus op een wat ongemakkelijke manier op zijn schouder draagt, wordt vergezeld door twee zeemeerminnen.

voor foto klik hier


Ik heb hier geschiedenis liggen. Eén van mijn voorvaderen was opgeleid tot predikant (preken is een typisch familietrekje), en zou in Noordbroek op de kansel zijn woordje doen. Helaas, hij was te verlegen (ook al zo'n familiaire aandoening). In een (wat warrige) tekst staat dat hij de vrijmoedigheid miste om in het openbaar te spreken. voor de betreffende tekst klik hier  
De arme man. In 1692 werd hij schoolmeester te Eexta, hij bleef dus in de buurt.

De toren staat los van de kerk en is ook middeleeuws, uit de eerste helft van de 14de eeuw.



De plaats van de klok is opvallend, maar goed zichtbaar voor een ieder die over de hoofdweg loopt of rijdt. Ik denk dat die weg minstens zo oud is als de kerk. Overigens, ook in Beerta staat de toren los van de kerk, en zit de klok tegen de hoek van de toren.
Naast de kerk staat de voormalige pastorie, nu niet langer in functie. Veel jonger in leeftijd, maar evengoed een mooi gebouw.


 Erachter ligt een slingertuin.


De tuin eindigt met een kunstmatige verhoging. Volgens sommigen "de hoogste van de provincie", maar daar zet ik toch vraagtekens bij. In Meeden en Winschoten bijvoorbeeld, of in Pieterburen, zijn ook hoge. Maar kom, het is geen wedstrijd.




Het is in ieder geval wel een grote tuin, daar kun je echt een ommetje in maken. Nu alles kaal is, kun je het geheel goed overzien. Op het kerkhof bloeiden al sneeuwklokjes. Alles, alles wacht op voorjaar. Nog even geduld.

Noordbroek, gemeente Menterwolde, Groningen
Foto's: A.B. van der Ploeg, P.M. van der Ploeg en van Aag zelf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten