zondag 21 april 2013

Havezate Oosterbroek, Eelde

Bij Eelde en Paterswolde liggen een aantal landgoederen. De Braak en Vennebroek hebben we vorig jaar al bezocht (we zullen er zeker binnenkort weer heen gaan), maar er zijn er nog meer.
Zo heb je daar de voormalige havezate Oosterbroek. Aan de Burgemeester Legroweg, tegenover het vliegveld, is een parkeergelegenheid. Loop dan even terug naar de weg, loop langs de weg het Tolhuis voorbij, en daar is dan de oprijlaan.



Loop deze in en aan het eind zie je aan je rechterhand de "moderne" uitvoering van Oosterbroek. Dit gebouw werd in 1836 gebouwd door de toenmalige eigenaren Wiardus Hora Siccema en zijn echtgenote Anna Maria Catherina Modderman. Anna Maria's vader had de oude havezate destijds gekocht van Sjuck Gerrold Juckema van Burmania Rengers, grietman van o.a. Franekeradeel  (Sjuck heeft er nooit zelf gewoond). De oude havezate werd afgebroken door de nieuwe eigenaren. Het huis lag te laag, het was er te vochtig. Van de oude gebouwen is een deel overgebleven.






havezathe

Oosterbroek

In de loop der jaren verwisselde het huis regelmatig van eigenaar, en in 1922 brandde het vrijwel geheel af. Opnieuw opgebouwd, en voorzien van nieuwbouwvleugels is het nu een verslavingskliniek.
Het is een mooi gebouw, maar we hebben ons discreet opgesteld en alleen van een afstandje een foto genomen.



Er is hier nog iets bijzonders. Ga daarvoor linksaf, loop even door en dan rechtsaf.
Na een klein stukje lopen stuit je op een Sterrenbos.

Wat is een sterrenbos?

Dit is een heel bijzonder Sterrenbos. Het is nogal klein, meer het formaat doolhof (zoals bij De Braak). Niet alleen de paden vormen een patroon, ook waterpartijen, met daarin weer dammetjes, maken deel uit van het ontwerp. Volgens een bord is het bos niet lang geleden gerestaureerd. Het is echt bijzonder, ik heb nog nooit eerder zoiets gezien.

 
Doordat de bomen nog kaal zijn, overzie je het hele bosje.


 Er groeien prachtige mossen. En wat zal het mooi zijn als alles groen is.



We liepen nog een eindje door het bos en langs weilanden terug naar de auto. Wat is het hier mooi!




deze foto is vorig jaar gemaakt: zomer!




geschiedenis Oosterbroek

wikipedia over Oosterbroek


Eelde ligt in de gemeente Tynaarlo

Foto's: A.B. van der Ploeg en van Aag zelf 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten