vrijdag 5 april 2013

Hunebedden: D14 Eext

D14 bij Eext

In en bij Eext liggen drie hunebedden. We beginnen met de eerste die we tegen komen: schuin tegenover de camping (en voormalig stationsgebouw) Eexterhalte ligt Hunebed D14. Dat hunebed is behoorlijk vaak onderzocht en er werden de gebruikelijke zaken gevonden.

Maar eerst laat ik wat anders zien:



Als voorbeeld een foto van de Grote Kerk in Emmen. Kijk eens goed naar het fundament van de toren.
En dan nu naar het hunebed in Eext:



Zo zie je het hunebed als je het veld betreedt. Het is een zeer koud en droog voorjaar, dat is wel duidelijk.
Behalve dat het een vrij groot hunebed is, lijkt het ook behoorlijk stevig en intact.



Nu staan we aan de achterkant. Ooit zoiets gezien? Er is gewoon een grote hap uit die steen genomen. En als we verder kijken...



De voorste steen is helemaal uitgesleten. Dat ziet er nog vrij natuurlijk uit. Maar de steen daarachter heeft een kartelrand. En andere stenen hebben onnatuurlijke, hoekige vormen.
Nu was het zo dat de provincie Drenthe zich op een gegeven moment al zich realiseerde, dat die hunebedden unieke objecten waren en bescherming verdienden. Dat vastgesteld hebbende, gebeurde er verder niet veel.
Behalve dan dat er flink gesloopt werd: die stenen kwamen goed van pas voor de bouw, wegverharding, en ter versteviging van wierdijken
Er waren zelfs handige tekeningen, met aanwijzingen voor boorgaten, waar het dynamiet te plaatsen enzovoort.





Deze afbeeldingen staan op het informatiepaneel bij de entree van het veld. Handig dat ze het uitleggen, want hier stond mijn verstand even stil. Zo is elk hunebed weer anders, leer je elke weer wat nieuws.


Ga vooral eens kijken, bij de voormalige stationshalte  eexterhalte kun je daarna een ijsje eten, of een kopje koffie drinken.

Eext ligt in de gemeente Aa en Hunze

Locatie: N 53 00.099
            E 006 43.819



Foto's: P.M. van der Ploeg en van Aag zelf



Geen opmerkingen:

Een reactie posten