vrijdag 10 augustus 2012

Havezathe De Klencke

Het leek me een leuk idee de Drentse havezathen op te zoeken en te bekijken. Kleine tegenvaller: er zijn er niet veel meer over.
Bovendien, wanneer is een gebouw een havezathe? Volgens de Hedendaagsche Historie van het Landschap Drenthe uit 1792/1795 is een havezathe "de Woning of Standplaats van een gegoed Heer; den Zetel van een Ridder of een Kasteel."


Een Ridder ben je niet zomaar: je moet het bewijs kunnen tonen van een goede, Adelyke geboorte, zo van Vaders zyde als Moeders zyde, van het Lidmaatschap van de Gereformeerde Kerk, en vanaf (1617) het bezit van een der 18 Havezathen; en zo zijn er nog meer vereisten.
Die 18 havezathen staan dan netjes opgesomd, volgens het Staatsbesluit op 8 Maart 1698 opgetekend. De eerste op de lijst is De Klencke.



Daar wilden we wel eens een kijkje nemen. Het ligt aan de weg van Oosterhesselen naar Sleen, het is wel even opletten, je rijdt er zo voorbij.
Aan de rechterkant een fraaie schuur.


 Aan de linkerkant ligt dan De Klencke.





Wanneer je in de literatuur iets over de (bouw)geschiedenis probeert te vinden, tref je toch vooral opsommingen aan van de families, die er gewoond hebben. Een soort Quote500 van de Drentse gegoede stand.
Tot nu toe zag ik weinig informatie over bijvoorbeeld de bouwgeschiedenis, interieurs en meer van dat fraais. (Aan de andere kant, we zijn nog maar net begonnen, wie weet wat we nog tegenkomen).
Een ander punt is dat de gebouwen vaak niet toegankelijk zijn. De Klencke bijvoorbeeld, wordt nog steeds bewoond. Logischerwijs doen de bewoners moeite hun privacy te beschermen.







Zo discreet mogelijk probeerden we wat van het huis te zien. Ik vond het op de havezathen in Overijssel lijken. En de tuin is zo te zien ook mooi.



De tuin grenst aan een watertje, het Drostendiep. Aan de oevers en in het water bloeit een weelde aan planten.

waterviolier

We wandelden over een oude oprijlaan, door het bos, terug naar de auto. Onderweg zagen we nog een aantal ooievaars.


Het landgoed wordt beheerd door Natuurmonumenten. klik hier Er is een parkeerplaat aan de eerder genoemde weg, van waaruit ook diverse wandelroutes zijn te volgen.


Oosterhesselen ligt in de gemeente Coevorden, Drenthe
Foto's: A.B. van der Ploeg



Geen opmerkingen:

Een reactie posten