maandag 6 augustus 2012

Uitgelezen: The Uncommon Reader (13)

Alan Bennett: The Uncommon Reader (2007)



Zo'n klein boekje: 121 pagina's leesvoer. Maar alles wat er gezegd kan worden over boeken, lezers en lezen staat er in.
Ik kwam het anderhalf jaar geleden tegen in een boekhandel, griste het van de stapel, betaalde en ging naar huis.
Op de bank en lezen. 's Avonds had ik het uit. De volgende ochtend heb ik het meteen weer gelezen. En sindsdien nog twee keer.
The Uncommon Reader is de Queen, Her Majesty herself, die tijdens het uitlaten van haar hondjes op de bibliobus stuit. Beleefdheidshalve leent ze een boek. Dat boek, hoewel niet naar haar smaak, leest ze uit; plichtsgetrouw als altijd maakt ze af waaraan ze begint. Een tweede bezoekje leidt tot een nieuw leenboek; deze keer wel naar haar smaak. Onder begeleiding van de meelezende keukenhulp Norman, inmiddels gepromoveerd tot haar persoonlijke Amanuensis (one who writes from dictations, manuscripts. A literary assistant), krijgt ze de smaak van het lezen te pakken. Uiteraard heeft dit invloed op haar functioneren als koningin, dit tot groot ongenoegen van haar staf, de Prime Minister, en vele anderen. Een stille strijd begint.
Het boek staat boordevol prachtige observaties en opmerkingen, die ik allemaal wel zou willen citeren. Ik kan net  zo goed het hele werkje overtypen. Vooruit, eentje dan:
"Reading was anonymous, it was shared, it was common. Here in these pages and between these covers she could go unrecognised". Wat meteen refereert naar de titel.
Behalve dat het een buitengewoon geestig verhaal is, is er ook weemoed, om de gemiste kansen, de verspilde tijd. Iedere lezer heeft heimwee naar de tijd dat lezen een soort ademen was; vanaf het moment dat je het lezen onder de knie had tot je "volwassen" werd, en druk met andere zaken. Het vermogen om zo op te gaan in lezen wordt, als je ouder wordt, helaas minder. Gelukkig zijn er boeken die dat gevoel weer wakker maken. Dit is er één van.

Hoe het verder gaat en hoe het afloopt, ik zou zeggen; lees het zelf. Het kost nog geen 5 pond, voor een leven lang leesplezier.


N.B. Dit boek is ook in het nederlands verkrijgbaar. De titel: De ongewone lezer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten