vrijdag 3 augustus 2012

Hunebedden: D53 en D54

Als je mensen vraagt waar in Nederland hunebedden te vinden zijn, dan zullen ze "Drenthe" zeggen. Na enig aandringen komen sommigen misschien met de Hondsrug aanzetten. Bekijk je een kaartje met de verspreiding van hunebedden, dan zie je hoe dat komt:

bron: Historische plaatsen in de Lage Landen

Maar kijk, in het zuidwesten van de provincie liggen nog vier exemplaren. Ten oosten van Steenwijk; op/naast de Havelterberg liggen D53 en D54.
We hebben onze auto geparkeerd bij het Papiliorama, klik hier
Bij het gebouw ligt een mooie parkachtige tuin. We wandelen verder, het pad wijst zich vanzelf, tussen de weilanden door. Dan even linksaf een zandpad over en vervolgens via een klein paadje een natuurgebied in.


Het pad gaat door het bos. Ook daar is iets interessants: nee, het is geen pingoruïne, maar de krater van een bominslag. Tijdens de WO II legden de Duitsers hier een vliegveld aan, dat vervolgens grondig werd gebombardeerd door de geallieerden.
Kikkers en andere beestjes zijn er nu heel blij mee.


Verder door het bos, en opeens sta je aan de rand, met een geweldig uitzicht op de hunebedden.


Er loopt dus een doorgaande weg langs de beide steenhopen, maar deze route is wel zo mooi.
Halverwege de Havelterberg ligt D54, de kleinste van de twee, een dikke 12 meter lang.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hunebed ter bescherming onder een berg zand verscholen. De kelder is nooit wetenschappelijk onderzocht.
Dit in tegenstelling tot de bijna 19 meter lange D53. Hier heeft Van Giffen honderden potscherven gevonden. Daaruit bleek onder meer dat dit hunebed zeer lang achtereen is gebruikt, vanaf 3300/3350 v. Chr. tot en met 2900/2850 v. Chr.


Ook nu wordt het hunebed intensief gebruikt. Bijvoorbeeld om op te voetballen. Dit hunebed werd in de oorlog beschermd: de stenen werden één voor één in een grote kuil gelegd, om daarna afgedekt te worden met een zandlaag. Misschien is heden ten dage schrikdraad een optie?

Nog één vraag houdt mij bezig. Tot nu toe leek het alsof de bouwers een voorkeur voor hoge plaatsen hadden: lekker droog. Maar dit hunebed lijkt op het laagste punt te liggen. Nou is het geen sinecure om die keien ook nog eens die berg op te rollen, dat begrijp ik ook wel, maar zou er nog meer achter zitten? Waren deze mensen misschien gewoon lui? Gaven ze niet zo om vocht? Was het er toch wel droog? Leek het ze een goed idee om van de berg over de hunebedden uit te kijken? Het blijft een raadsel: wel zo leuk.

Havelte ligt in de gemeente Westerveld, Drenthe
D53:
 N 52 47.549
 E 006 13.081

D54: 
N 52 47.551
E 006 13.081  

Foto's: P.M. van der Ploeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten