maandag 27 augustus 2012

De Grens: Nieuw Statenzijl

Dat man en ik geïnteresseerd zijn in geschiedenis moge inmiddels duidelijk zijn. We zijn dan ook regelmatig op pad, om allerlei moois te bekijken en te fotograferen.
Geschiedenis gaat vaak over strijd en oorlog. Er worden grenzen overschreden, er wordt gevochten, en daarna worden de grenzen opnieuw vastgelegd: tot hier en niet verder. Dit is van jullie en dit is van mij. Grenzen scheppen duidelijkheid. Achter grenzen voelen mensen zich veilig.
Vandaag de dag lijken landsgrenzen steeds minder belangrijk te worden. Tenminste, binnen Europa. Maar hoe ziet de grens van Nederland eruit? Is een grens meer dan een afspraak? En is er wel verschil tussen de ene en de andere kant?
We zijn begonnen met de noordelijkste punt van de grens tussen Nederland en Duitsland: Nieuw Statenzijl.

https://maps.google.nl/mapsklik hier?hl=en

Je zou misschien denken dat er boven Friesland en Groningen alleen zee is. Eerst de Waddenzee, daarboven de Nederlandse Waddeneilanden en dan de Noordzee. Fout. In het uiterste noord-oosten van het land ligt een soort trechtermond: de Dollard. Sta je bij Nieuw Statenzijl dan zie je aan de overkant Emden en het vasteland van Duitsland.


Langs de Dollard loopt een dijk met een pad, je kunt zo Duitsland binnenlopen.


Het hek is de grens, maar er is ook een opstapje. Om het helemaal duidelijk te maken ligt er ook een grenssteen. Die heb je in allerlei maten en vormen, dit is wel een heel bescheiden steentje:



Op het witte bordje staat een uniek nummer.
Je zou misschien denken dat bij zo'n stuk dijk niet uitmaakt of je in Nederland staat of in Duitsland.Maar kijk:


Links is Nederland, rechts is Duitsland. Twee landen, twee soorten landschapsbeheer. Draai je je om, dan zie je dit:


Het pad maakt deel uit van de Dollard Route, een prachtige fietsroute.
voor info: klik hier

Het grappige is, die pinken daar zijn van een Nederlandse boer. Moet die man nu ook een Duitse mineralenboekhouding bijhouden? Of heeft Europa daar wel wat voor geregeld? En hoe zit het met die oormerken?



Het is hier een geliefd wandelplekje. Veel mensen gaan op zondagmiddag "even naar de dijk", lekker uitwaaien. Dan gaat het van Hallo, Gutentag, Moi of Hoi. Het is dus wel wat drukker dan door de week:

nou ja, druk?

Tot slot nog een grenssteen, die ligt onbereikbaar achter prikkeldraad, maar daarvoor heb je een zoomlensje.


Er staat iets op, maar we kunnen niet lezen wat, dat is wel jammer.
Omdat we hier wonen, weten we dat alleen al over deze strook, dit gebied enorm gesteggeld wordt. Gevochten wordt er alleen nog voor de rechters. Waarover de strijd gaat bekijken we de volgende keer.

Nieuw Statenzijl ligt in de gemeente Oldambt
Foto's: A.B. van der Ploeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten