woensdag 26 september 2012

Duurzaam: groente

Een mens doet zijn best.

Koken is hier door de week nogal eens een probleem. Een luxe-probleem, ik geef het onmiddelijk toe, maar toch...
Gevarieerd eten is natuurlijk wel zo gezond. Maar de verleiding om "makkelijk" te eten is groot. Wij zijn geen aardappeleters, dus het wordt dan al gauw: uitje, paprika, tomaat, prutje. Of prefab. De bouwdozen, kuipjes en zakjes gebruiken we nauwelijks meer, sinds mijn dramatische ziekenhuisopname, dat scheelt, maar makkelijk was het wel. Afhaal: zout, duur, maar het staat wel zo op tafel.
Het beste is natuurlijk groente van het seizoen: bij voorkeur biologisch. En tenslotte: geen appels uit Nieuw-Zeeland als er ook appels uit Nederland zijn, want dat vind ik te belachelijk voor woorden.
Dan de hindernissen:
Aan het eind van de dag bedenken wat je gaat eten: fout! Je bent moe, dus besluiten nemen valt niet meer mee. Zin in koken heb je vaak ook niet echt meer. Zie bovenstaande over prefab en afhaal.
Biologisch is vaak duurder dan traditioneel geteeld.
Biologische groenten uit Verwegistan: is dat nou verstandig?
Tenslotte: als met kerst meer dan een miljoen mensen eten wat een supermarktketen voor hen bedacht en voorbereid heeft, maak ik me zorgen. Dat vind ik teveel macht in één hand!
Oplossingen:
De makkelijkste: neem een groenteabonnement. Dat kan bij steeds meer winkels, groentekramen op de markt, zoals De Ekonoom, enz.
Is dat, zoals bij ons, geen optie, kijk op www.odin.nl . Zet de genoemde groentes en fruit (of een deel daarvan) op je wekelijkse boodschappenlijst en haal ze in huis. Maak daarmee een losse planning. Beslis 's avonds wat je de volgende dag zult eten. Laat je leiden door je groentevoorraad en kijk voor recepten eventueel op www.smulweb.nl. De recepten op Odin en De Ekonoom zijn lekker, maar vaak wel wat anders dan je misschien gewend bent.
Of koop je groente, fruit en zuivel bij plattenlandswinkels/boerderijwinkels. De vervoerslijnen zijn kort (minder vrachtwagenkilometers!) en de producenten krijgen een fatsoenlijke prijs voor hun waar, ipv dat ze afgeknepen worden door de grootwinkelbedrijven. Je bent vaak nog steeds goedkoper uit dan bij de supermarkt. Bovendien is het ook leuk voor kinderen. (We hebben het afgelopen weekend de nieuw aangekomen kippen mogen bewonderen.)


"Onze" plattelandswinkel heeft een website: klik hier

Bij ons in de buurt zijn talloos veel particulieren die hun overschot aan groente en fruit langs de kant van de weg te koop zetten: als we iets zien dat we kunnen gebruiken kopen we er meteen flink wat van. Deze week 0,50 eurocent voor een pompoen formaat basketbal.


 
Het is misschien eerst vreemd om bij het plannen van je maaltijd met groente te beginnen (mijn moeder begon altijd met het vlees, en daar bouwde ze de rest omheen), maar geloof me, het went.
We hebben zondag dus hutspot met peen en pastinaak (plattelandswinkel) gegeten. Ik weet nu weer dat ik die pastinaak niet zo lekker vind, maar dat hindert niet. Het was vast heel gezond. Bordje leeggegeten en volgende keer iets anders proberen. Vanavond eten we een bloemkooltje, en morgen of zo de pompoen van de overbuurvrouw. Van het weekend courgettetaart bakken (ook overbuurvrouw) en appeltaart met appels uit de buurt. Zo is iedereen in je omgeving blij, en wij zijn het ook. M'n hartje, wat wil je nog meer..

Mooi!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten