maandag 3 september 2012

Uitgelezen: De verborgen geschiedenis van Courtillon.(16)

Charles Lewinsky: De verborgen geschiedenis van Courtillon.

Een vreemdeling, sterker nog, een Buitenlander vestigt zich in een frans dorpje, 1000 voetstappen lang. Langzaam aan laat het dorp zich kennen. Als een archeoloog die laagje voor laagje het zand over het verleden wegveegt, ontdekt de verteller van het verhaal de ware gezichten van de dorpsbewoners. In een zelfde tempo ontdekt de lezer de feiten achter het recente verleden van de hoofdpersoon.
Wat als een verslag van een ongelukkige liefde begint, ontwikkelt zich tot een aaneenschakeling van bedrog, corruptie, moord en doodslag.
Naast die concrete feiten gaat het boek over herinnering en waarheid. En hoe een onwaarheid toch als een waar gebeurde herinnering omarmd wordt. Zo was het, want zo zou het moeten zijn geweest.
Het verhaal is bedacht, het is fictie. Wat wel waar is: Lewinsky (Zwitser) heeft een huis in een frans dorp, waar hij de warme maanden doorbrengt: van het voorjaar tot de herfst. Na het verschijnen van dit boek heeft hij daar toch wel problemen gekregen. Dorpsbewoners meenden zich te herkennen in karakters uit het boek, of zagen hun hele dorp er in beschreven, en daar waren zij niet blij mee. Ook dan geldt: wat verzonnen is, kan "waarheid" worden. En ware feiten kunnen tot fictie verwerkt worden. Dat is het spel dat literatuur heet.

Ik heb het boek met plezier gelezen. De spanning komt er heel langzaam in geslopen, steeds heb je het gevoel dat het nog alle kanten op kan. Knap vind ik ook hoe de mislukte relatie van de verteller héél langzaam, mondjesmaat een andere dimensie krijgt. Je vermoedt al een poos hoe het zit, en dan bam! legt de schrijver alle kaarten op tafel. Uiteindelijk worden alle puzzelstukjes grondig bekeken en tot een logisch geheel gevormd. Lossse draadjes worden netjes afgewerkt. Je zou haast zeggen: En ze leefden nog lang en gelukkig....

In een interview zegt Lewinsky o.a. dat het verschil tussen stad en dorp groter is dan het verschil tussen een frans en een chinees dorp. Uiteindelijk lijken alle dorpen op elkaar: alles moet hetzelfde blijven en mensen van buiten zijn niet te vertrouwen. 
voor interview klik hier

Oorspronkelijke titel: Johannistag
Ook van Charles Lewinsky: Het lot van de familie Meijer. (Met dit boek is hij internationaal doorgebroken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten