woensdag 26 juni 2013

Uitgelezen: Hoogtelijn (33)

Anne Holt: Hoogtelijn (thriller/detective)


Af en toe heb ik ernstig behoefte aan wat lichte lectuur. Het hoeft niet altijd "verantwoord" lezen te zijn, nietwaar? Een detective heeft dan mijn voorkeur. In de steeds verder uitdijende voorraad Skandinavische thrillers in de bibliotheek vond ik deze, van Anne Holt.
Die Anne heeft een boeiende carriƫre achter de rug: advocaat, journalist, minister, schrijver...
 meer info: klik hier

Hoogtelijn heeft alle kenmerken van een klassieke detective:
Zet een aantal mensen bij elkaar, die niet weg kunnen. In dit geval de overlevenden van een treinongeluk, die door een ongekend heftige sneeuwstorm in een hotel zitten opgesloten.
Meerdere mensen worden vermoord. Diverse mensen gedragen zich verdacht. De hoofdpersoon observeert en deduceert. Aan het eind komen allen tesamen in een laatste Hercule Poirot-achtige bijeenkomst; de dader wordt ontmaskerd en aan de omstanders, en dus ook de lezer, wordt uitgelegd hoe de moordenaar te werk is gegaan.

De hoofdpersoon in dit boek is Hanne Wilhelmsen, voormalig politie-inspecteur, die na een schietincident in een rolstoel is beland en zich min of meer heeft teruggetrokken. Gedwongen door de omstandigheden probeert zij, samen met enkele andere reizigers, te achterhalen wie de moordenaar is.

Het taalgebruik is soms wat stroef, en Holt valt nogal eens in herhalingen. Maar goed, voor een tussendoortje, voor aan het strand of in de tuin, is het meer dan geschikt.
Of thuis op de bank, een grote pot thee en dan een boek vol moord en doodslag: gezellig.


Oorspronkelijke titel: 1222
Vertaald door: Annemarie Smit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten