woensdag 27 augustus 2014

Citroen-courgette jam

Dit recept is van Hugh Fearnley-Whittingstall (River Cottage) en stond 2 jaar geleden in The Guardian.
Ik heb het recept dit jaar wat aangepast, het orgineel was namelijk ook weer erg dun, waardoor het eigenlijk niet op de boterham wou. Ik at het door de yoghurt, erg lekker, maar dan duurt het lang voor je een pot leeg hebt.
Let op: je bereid de courgettes voor en laat ze dan een nacht in de koelkast staan.

Nodig: 1 kg courgette, 1 kg suiker, rasp van 2 (biologische) citroenen, sap van 1/2 citroen.




 Snijd de courgettes in kleine blokjes van 5 mm.



Doe in een kom met de rasp en de suiker. Roer goed om, gladfolie er over en in de koelkast ermee. Laat een nacht staan.




De volgende dag is er behoorlijk wat vocht vrijgekomen, geen paniek, dat hoort zo.

Maak potten en deksels schoon en zet ze klaar. Doe het courgettemengsel in een grote pan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur. Verwarm tot de suiker is opgelost. Voeg nu het sap van een 1/2 citroen toe en breng aan de kook.



Laat de jam bruisend koken tot het "zet", dwz tot een druppel op een koud schoteltje stolt tot jamdikte. Dat zal na ong. 30 minuten koken zijn. Giet dan de jam in de potten, schroef ze meteen dicht en zet ze op de kop. Na 5 minuten weer rechtop zetten. Ik had maar twee grote potten nodig, maar dat kwam misschien ook, doordat ik de jam wat te lang had laten inkoken (oeps).





In het oorspronkelijke recept wordt er ook nog 250 ml. water in de pan gedaan. Dan is de jam dus meer een dikke saus. Doe wat je het lekkerste lijkt!

Zoals ik al eerder zei: het is meer saus dan jam. Lekker op brood, pannenkoek, door de yoghurt en over ijs. Bovendien is het groente, dus héél gezond!


1 opmerking: