maandag 25 augustus 2014

Hunebedden: D27 in Borger

D27 wordt wel "het Grote Hunebed" genoemd en het is inderdaad een knoeperd. Het ligt door bomen omringd bij het Hunebedcentrum. Er staat nog een orginele hunebedwijzer aan het pad.



Je hoort dat je er bijna bent, ook hier worden de stenen als een soort gymtoestel beschouwd.



En als je dan ziet dat sommige stenen op een paar cm rusten... Op een dag gaat er iets vreselijk mis. Daar sta je trouwens ook nooit bij stil; dat er bij het bouwen van hunebedden mensen gewond zijn geraakt, en misschien gestorven. Wat deden ze daar dan mee? Werden die dan meteen maar meebegraven? Of gingen die in een kuiltje in de buurt?
Er was eens een mevrouw, Titia Brongersma (die overal opduikt als "de dichteres Titia Brongersma") die hier onderzoek heeft gedaan. In 1685 heeft ze één dag lang opgravingen uitgevoerd en meldt later dat zij menselijke resten in potten heeft gevonden, die helaas uit elkaar vielen. De vondsten zijn verdwenen, dat is jammer.

In het Hunebedcentrum is wat vondsten betreft van alles te zien.




 Op het buitenterrein ontstaat een aardige openluchtopstelling. Begin dit jaar kon je er nog vrij rondlopen:



Er staan verscheidene reconstructies van onderkomens: een soort tempeltje, een tipi en huizen.




Er zijn akkertjes, maar toen ik er was groeide er nog niets. Ook is er inmiddels een boerderij uit de Bronstijd nagebouwd. Ik heb hem nog niet gezien. Het terrein is nu namelijk omheind, en je moet door een uitermate onvriendelijk hek. Daartoe dien je een muntje bij de balie in het gebouw te halen. Let op: er zijn baliemedewerksters die denken dat je het buitenterrein alleen in combinatie met het centrum kunt bezoeken, zij hebben ongelijk!

Nou ja, het is wel duidelijk dat we weer een fittie met het centrum hadden. Daar hebben we luid en duidelijk over geklaagd op de social media. En daar heeft de afdeling communicatie van het centrum adequaat en vriendelijk op gereageerd. Kort door de bocht: er gebeurt van alles: reorganisatie, bijbouwen, herinrichten. En daardoor ontstaan onduidelijkheden. Geduld dus, als je er heen gaat. En doe dat vooral, want er zijn echt leuke dingen te zien.







Binnenkort gaan we weer, want ik moet en zal die boerderij zien. De zoveelste herkansing, een mens maakt wat mee.


Borger ligt in de gemeente Borger-Odoorn

N 52 55.812
E 006 47.846 

Foto's zijn van Aag zelf


klik hier voor meer over Titia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten