zondag 17 augustus 2014

Courgettejam met sinaasappel

Volgens mij is het een goed courgettejaar. Ze staan met kruiwagens vol langs de weg te koop, voor bijna niets, en soms echt gratis. Gewoon even rondfietsen/ -rijden door dorpen en langs provinciale weggetjes, dan zie je ze vast wel te koop.



Voor diegenen die denken dat een courgette alleen geschikt is voor door de pasta of gevuld met gehakt in de oven: de komende dagen geef ik hier heel andere recepten.

Vandaag: courgettejam met sinaasappel:

Nodig: 500 gram courgette, 1/2 liter vers sinaasappelsap, 1kg geleisuiker.

Maak van te voren voldoende potten en de bijbehorende deksels goed schoon: met heet sodawater, naspoelen met heet water. (Ik zet ze op het Ikea-rekje boven de gootsteen en schenk er kokend water overheen). Zet ze daarna klaar op een theedoek op het aanrecht bij het fornuis. Ik had plm. 4 kleine potten nodig.



Rasp de courgette grof of draai ze tot een grove pulp in de keukenmachine Doe de courgette met het sap in een grote pan met dikke bodem. Voeg de geleisuiker toe en roer goed om.



Breng aan de kook. Zet een timer op 4 minuten, als het mengsel goed kookt (flink bruisend, ook als je roert). Giet de jam in de schoongemaakte potten en schroef ze dicht. Zet ze 5 minuten op de kop, en daarna weer rechtop. Laat ze afkoelen, plak er etiketten op, waar de inhoud en de datum van produktie op staan, later ben je daar blij mee.



Deze jam blijft vrij dun, veel Engelse en Amerikaanse jamrecepten zijn zo. Lekker door de yoghurt, door de pap, op de pannenkoeken etc.

Variant:
Het oorspronkelijke recept gaat uit van 750 gram geraspte courgette én 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden. Deze jam blijft nog dunner. Het is meer een saus, hoewel hij in de koelkast nog aardig opstijft. Erg lekker bij alle vlees van de BBQ, gebraden varkensvlees, kip en worstjes. Vanavond neem ik wat op een pannenkoek, smaakt vast ook goed.

1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site mytaste.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.mytaste.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen