woensdag 15 oktober 2014

Het Zwanemeer bij Gieten


Al kijk je nog zo goed, je kunt jaren ergens langs rijden zonder te weten wat daar verborgen ligt.
Gisteren hebben we gewandeld bij het Zwanemeer bij Gieten. Er is een Camping Zwanenmeer, en een plas die zo heet en het bos wordt ook zo genoemd. En laten er in dat bosje nu tientallen grafheuvels liggen, die deels zijn gemaaid zodat je ze goed kunt zien. Ik ben er wel 300 keer langsgekomen, nooit heb ik enig vermoeden gehad.
De ingang:



Tegenover de parkeerplaats begint het bospad. Een paar meter en verduld, daar ligt de eerste.

 
En dan nog een. En nog meer. Ze liggen soms tegen elkaar aan.



Het aardige is, dat tot voor kort deze heuvels niet bekend waren. Ze zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw ontdekt, onderzocht en vrijgemaakt, zodat iedereen ze nu goed kan zien. Ze stammen uit de bronstijd en de ijzertijd. Een dode werd op een brandstapel verbrand, al dan niet met giften zoals aardewerken potjes. Vervolgens werd er zand over de verbrandingsresten opgeworpen en dat was dan dat.
De grootste heuvel was al langer bekend en wordt "de Konijneberg" genoemd.Er staat een mooie hulstboom op.


Nu we er toch zijn wandelen we even verder. Het zijn maar smalle paadjes hier.


Wat zal het zomers groen zijn.


Overal paddestoelen



want veel dood hout, in grillige vormen en constructies.

 
We zagen ook nog een Keizerlibelle, maar die wou niet op de foto. Op Wikipedia staat dat de vliegtijd tot augustus is. Het is nu oktober!

Het bos is nu eens niet van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of een Landschap, maar maakt deel uit van een groot waterwingebied, de Breevenen. Eigenaar is Waterleidings Maatschappij Drenthe. Er is nog veel meer te zien, dus we gaan zeker nog een keer.

Gieten ligt in de gemeente Aa en Hunze
foto's: van Aag zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten