woensdag 1 oktober 2014

A t/m Z: aardappel-appeltaart

Stel dat je taarten zou bakken, met namen van van A tot en met Z. Je begint natuurlijk vooraan, bij de A. Welk gebak kies je dan? Appeltaart? Ha, dat dacht je. Aardappeltaart! Met appel, dat dan weer wel. Het recept komt uit de Genoeg, non-glossy voor minima en maxima.

Wat heb je nodig:
Voor het deeg: 600 gram vastkokende aardappels, 25 gram boter, snuf zout, 1 eetlepel rietsuiker, 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat, 200 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder.
Voor de vulling: 600 gram appels, 15 gram boter, 1 theelepel koekkruiden, 2 eetlepels rietsuiker.

Verder: bakvorm van 24 cm, boter om in te vetten, wat bloem om te bestuiven, bakpapier, 1 eidooier met 1 lepel water losgeklopt.


Verwarm de oven voor op 200 graden.
Voor het deeg:
aardappels schillen, net onder water zetten en in plm. 25 minuten gaar koken. Springvorm met bakpapier bekleden, invetten en bestuiven. De gekookte aardappelen afgieten en pureren. Meestal stamp ik ze, maar deze keer heb ik de knijper gebruikt, je krijgt dan een mooie, losse structuur.


Boter, zout, suiker en nootmuskaat erdoor roeren. Bloem en bakpoeder mengen, aan de puree toevoegen en tot een elastisch deeg kneden. Ja echt!


De springvorm met de helft van het deeg bedekken en een rand van 2 cm vormen. (ik heb het eerst wat uitgerold, de bodem bedekt en daarna vanuit het midden het deeg naar de randen en wat omhoog geduwd). 7 minuten zonder vulling midden in de oven voorbakken.

na 7 minuten bakken al wat gerezen

Voor de vulling: appels in kwarten snijden, schillen en van het klokhuis ontdoen, in blokjes snijden.Bak de blokjes 3 minuten in de boter. Van het vuur halen en met het deksel op de pan 5 minuten laten nagaren.


Suiker en koekkruiden erdoor mengen. De vulling over de voorgebakken bodem verspreiden.
Van het achtergehouden deeg een deksel rollen en daarmee de taart bedekken. De randen goed aandrukken. Tot slot bestrijken met het losgeklopte eigeel.


 Zet de vorm in de oven, in zo'n 35 minuten goudbruin bakken.



Het resultaat is een fris appeltaartje met een wat taai deeg. Niet spectaculair, maar wel lekker en eens wat anders dan de zgn. "Hollandse" appeltaart. Ik vind het wel wat Iers hebben, maar dat zal mijn romantische geest wel zijn.

De volgende keer doe ik wat kaneel door het deeg, om het wat meer karakter te geven. En ik denk na over een hartige variant. Maar dat komt later, in hoofdstuk P van pasties.


Wat begint allemaal met een B? Bladerdeeg, Battenberg, Boterkoek,....







Geen opmerkingen:

Een reactie posten