dinsdag 17 december 2013

Kerstgebak: Julekage

Zweedse kerstkoek

Tsjonge, jonge, dit was bakken met hindernissen. Janneke Vreugdenhil schreef al in de NRC dat om de een of andere duistere reden speculaaskruiden niet meer in het schap bij de supermarkt stonden. Ik ging kijken, en echt, verdwenen! Hoogst merkwaardig. Gelukkig gaf ze meteen een "recept" voor zo'n onmisbaar mengsel. In de tussentijd gingen wij bij de oosterburen boodschappen doen, en daar was het volop verkrijgbaar. Inmiddels schijnt het weer voorradig te zijn, maar of dat zo blijft?
In de Julekage moeten ook gedroogde appeltjes. Volgend klapje: ook niet meer bij de super. Wat raar. En de verse gist was op. Ja, dat kan gebeuren.
Enfin, zoonlief scoorde appeltjes bij de kaaswinkel (voor de hand liggend) in zijn woonplaats én verse gist bij de Jumbo aldaar, dus vandaag kon ik dan eindelijk beginnen.

De ingrediënten: 1/8 l. melk, 25 gram verse of 1 zakje gedroogde gist, 60 gram suiker, 500 gram bloem, 2 zakjes vanillesuiker, 1 theel. gemengde koek- of speculaaskruiden, 1/2 th. zout, 2 eieren, 125 gram boter, 100 gram rozijnen, 1 glaasje rum, 75 gram geconfijte sinaasappelschilletjes, 50 gram gedroogde appeltjes, poedersuiker om te bestrooien. Je kunt er natuurlijk best wat ander geconfijt fruit bij doen, wat je maar in huis hebt, en lekker vindt.

Verhit de melk tot lauwwarm en roer er de verkruimelde of gedroogde gist met een eetlepel van de suiker door. Laat rusten.


Zeef de bloem in een kom, schep er de resterende suiker, de vanillesuiker, de kruiden en het zout door en maak een kuiltje in het midden.



Klop de eieren los en giet ze in het kuiltje. Leg de in blokjes verdeelde zachte boter op de bloem. Roer de bloem vanuit het midden door de eieren. Voeg scheut voor scheut de melk toe. Kneed tot het een glad en soepel deeg is.




Laat het deeg afgedekt plm. een uur rijzen.

Drie opmerkingen:
1. ik gebruik geen zout.
2. het kneden gaat vast heel goed in zo'n fijne keukenmachine, zoals een Kitchen Aid. Ik heb daar (nog) geen ervaring mee, maar ik hoor het graag!
3. ik vind het deeg toch wat droog en heb er een heel klein beetje extra melk in gedaan.

Week intussen de rozijnen in de rum en de snijd sinaasappelschilletjes en de gedroogde appeltjes in kleine stukjes.
Schep het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, druk er de lucht uit en rol het uit tot een rechthoekige lap van ong. 2 cm dik. Verdeel er de vruchten over.




Rol het deeg losjes op en leg het in een ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm. Laat het afgedekt nog ong. een uur rijzen.


Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de Julekage in ca. 1 uur gaar en goudbruin. Stort op een rooster en laat afkoelen. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

beetje ambachtelijke uitstraling

Als je de koek aansnijd komt er een heerlijke appelgeur vrij. Hij ziet er wat rommelig uit, daar moet ik nog aan werken, maar hij smaakt prima.



Het is meer een brood dan een koek, en daarom heel geschikt voor het Kerstontbijt, dan wel -brunch. Eet ze.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten