vrijdag 6 december 2013

Kerstgebak

Cranberry-sinaasappelsponge

Als eerste in de rij een klein taartje. Ik maak hem altijd rond de kerst, maar hij smaakt natuurlijk het hele jaar door. Ook de vulling varieer ik: appels, pruimen, noem maar op. Maar voor de kerst is het rood van de cranberries wel zo vrolijk, en de zurige smaak is ook een verademing na alle mierzoete marsepein en chocoladepepernoten.

Het recept is heel eenvoudig.
Laat eerst 250 gram cranberries met 50 gram suiker en 3 eetlepels suiker in een pannetje knappen. Dat wordt de vulling.



Voor het beslag is er een droog deel:
175 zelfrijzend bakmeel zeven in een kom, voeg 175 gram suiker en 1/2 theelepel bakpoeder toe en meng.
En een nat deel:
Smelt 125 gram boter in een pannetje. Laat het wat afkoelen. Klop 2 eieren los en meng daardoor een smaakmaker: bijvoorbeeld geraspt sinaasappelschil, of zo'n handig zakje uit de Duitse supermarkt.



Klop de boter door het eimengsel.
Voeg daarna het natte deel toe aan het droge deel, roer goed.



Vet een bakvorm goed in (ik gebruik een vorm van plm. 18 cm) en bedek de bodem met de helft van het beslag. Stort daar de cranberrie-mix bovenop. Dek af met de rest van het beslag. Het is niet erg als er kleine stukjes onbedekt blijven.



Volgens het recept moet je er nu nog wat geschaafde amandeltjes en wat rietsuiker over strooien. De amandeltjes waren op, wat suiker geeft een lekker krokant laagje.
Bak het taartje ongeveer een uur op 160 graden. Zet de vorm op een rooster, laat 20 minuten afkoelen. Snijd eventueel rondom met een mes de rand los van de wand en verwijder de ring. Klaar. 


Tip: proef de cranberrie-mix voor hij de vorm in gaat en voeg extra suiker toe bij een al te zure smaak.
Vooral lekker bij de thee, wat slagroom of vanille-ijs is natuurlijk altijd goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten