donderdag 12 december 2013

Uitgelezen: Land van ontdekkingen.

Ostfriesische Landschaft: Land van Ontdekkingen. De archeologie van het Friese kustgebied.




Op het ogenblik is er, verspreid over de drie noordeljke hoofdsteden, een grote tentoonstelling over de archeologie van het Friese Kustgebied. Daarbij zij opgemerkt dat de Duits-Friese kust daar ook bij hoort.
Aanvullend op de tentoonstelling is een dik boekwerk verschenen.
De inhoud bestaat uit een viertal catalogi (bij de drie tentoonstellingen hier en bij de reeds afgelopen expositie in Emden) en vele artikelen van mensen, werkzaam in dit onderzoeksveld, plus nog een aantal beschrijvingen van zogenaamde "schatten".
Met zo'n 480 pagina's en een grootte van plm. 22 x 30 cm is het een fors boek, je krijgt veel papier voor je geld. Dat wordt mede veroorzaakt doordat het boek én in het Duits én in het Nederlands is gedrukt.
Je krijgt niet bepaald een samenhangend verhaal voorgeschoteld, maar een veelheid aan feiten en verhalen. De onderwerpkeuze is zeer divers en loopt van de Oude Steentijd door tot in de Middeleeuwen. Niet alleen de bodemvondsten komen aan bod, maar ook alle zaken die de omstandigheden rond de vondsten beïnvloeden, zoals de bodemgesteldheid, wierdenbouw, klimaat, dalende en stijgende zeespiegel, etc.



Door de schrijvers wordt antwoord gegeven op vragen als:
Wat was er bekend?
Wat is er gedaan?
Wat is er gevonden?
Wat hebben we daarvan opgestoken?
Welke nieuwe vragen komen naar voren?

Er is soms sprake van overlapping. Ook spreken verschillende deskundigen elkaar tegen, wat natuurlijk wel aardig is. Het geheel vormt een overzicht van de stand van zaken op dit moment.

Wat daarbij ook opvalt is, hoe verschillend deze deskundigen schrijven. Sommigen droog als gort, anderen vlot en toegankelijk.
Kennelijk is er sprake geweest van enige tijdsdruk, er staan nogal wat taalfouten in.
De tweetaligheid van de tekst is soms storend, vooral bij de fotobijschriften.
De neiging van sommige schrijvers om bijna alles als offer aan onbekende goden te duiden is tot daar aan toe, maar om sieraden als typisch vrouwelijk te duiden is een schoolvoorbeeld van stereotiep denken. Erken dan liever dat je geen idee hebt over de culturele mores van die tijd.
Ach, als dat de enige minpuntjes zijn mag ik niet klagen en dat doe ik verder ook niet. De grootste attractie voor mij is gelegen in de vele, prachtige foto's.

  


Ik heb zelf verschillende dingen gevonden, en dankzij een foto zoals deze:

detail van een foto uit het boek

weet ik eigenlijk wel zeker, dat mijn gevonden steentje een echt schrabbertje is. Hoera!
Dat er zoveel gevonden is in mijn eigen woonomgeving was ook een verrassing: Onstwedde, Nieuwe Pekela, Beilen, het blijkt maar weer dat ik beter moet kijken. Een en ander heeft ons inmiddels naar een grote archeologische vindplaats in de buurt gebracht, waar wij tot voor kort niets van wisten.

Conclusie: een boek voor liefhebbers en geïnteresseerden, niet alleen als begeleiding bij de tentoonstellingen, maar een op zich zelf staand overzicht, dat als gids voor verdere verdieping kan functioneren.

De tentoonstellingen duren nog tot 05-01-2014 (Assen), 09-02-2014 (Groningen), in Leeuwarden maken de objecten deel uit van de vaste collectie. Genoeg te doen dus in de Kerstvakantie!


links voor de genoemde musea:
Emden: klik hier 
Assen: hier
Leeuwarden:  hier
Groningen: hier 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten