zondag 24 maart 2013

Hunebedden: D30, Exloo/Ees

Hunebed D30, Exloo

In de bossen van Exloo, even voorbij Ees, ligt dit schamele hunebed.


Op de steen op de voorgrond zat een bronzen naambord; die is er inmiddels met enig geweld afgehaald en meegenomen. Ook zijn de stenen in 2005 met spuitbussen bewerkt. De verf is met stoom verwijderd, maar daarmee verdwenen ook de mooie kortsmossen. Gelukkig hebben die zich inmiddels wat hersteld.


Van Giffen heeft dit hunebed grondig onderzocht. Er kwamen o.a. resten tevoorschijn van ca. 80 potten. Er werden 5 vloeren gevonden. De hoogte van de onderste vloer tot de dekstenen was 1.70 meter, hoog genoeg om er rechtop te kunnen staan.

Bij het hunebed is een parkeerplaats, er staan informatieborden en er beginnen twee wandeltochten. Eén daarvan hebben we gemaakt.

volg de witte paaltjes

Dit is wat we tegenkwamen:



Een verzetsmonument, ter nagedachtenis aan 5 mannen uit Groningen die hier geëxecuteerd werden. Er valt van alles over te zeggen, maar laten we maar even stil zijn.

We wandelden langs een pingoruïne (helaas geen foto gemaakt) en kwamen toen op deze plek. Hier had ik over gehoord: er is hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een B24 neergestort.




De toenmalige boswachter heeft de plek des onheils gemerkt met zwerfkeien in een kruisvorm (of, zoals ik het zie, in de basisvorm van een vliegtuig); er zijn beuken bij de stenen geplant.




Die beuken zijn nu al aardig groot. Er is inmiddels ook een gedenksteen geplaatst voor de bemanning van het vliegtuig én een bordje over de boswachter.








Dat is goed, dat die man ook aandacht krijgt.
Vanaf hier slingert het pad nog langs een prachtige ijsbaan, en loop je langzamerhand terug naar de parkeerplaats.


ijsbaan


Wat me nog wel bezighoudt, is die boswachter die,gelijk de hunebedbouwers, met stenen sleepte om een grafmonument tot stand te brengen dat de tijden kan weerstaan. Ik denk dat ik dat nog wel het mooiste vond.






Locatie: Gemeente Borger-Odoorn
N 52 53.492
E 006 50.740

Foto's: A.B. van der Ploeg, P.M. van der Ploeg en van Aag zelf

Bron: Wijnand van der Sanden  Gids voor de hunebedden in Drenthe en Groningen



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten