vrijdag 1 maart 2013

De Drentse Hoofdvaart

Het begin.

Voor het oude theater De Kolk in Assen lag niet lang geleden een parkeerterrein. Daarvoor was er water; Sinterklaas meerde daar aan met zijn pakjesboot. De gemeente Assen meende echter een gedeelte van de vaart te moeten dempen. Ongetwijfeld vielen er woorden als "in de vaart der volkeren..." Dat was een modeterm, vergelijkbaar met het huidige "op de kaart zetten". Met de tijden veranderen inzichten, er kabbelt weer water bij een nieuwe Kolk en in de zomer is het er druk met allerhande bootjes.



Aan de kop van de vaart, (ook zo'n modeterm, "aan de kop"), staat momenteel een beeld van Lenin.




Er was/is veel beroering over, maar daar komt later wel eens aan bod. Er staan wat bankjes, zodat je rustig kunt genieten van het uitzicht.



Hier houdt het water op. Of is het een begin? De horizon lokt. De vaart lijkt eindeloos door te lopen.
Man en ik hebben besloten langs dit water te lopen tot het ophoudt. Dat is in Meppel. We kennen een behoorlijk groot deel van de weg, maar alleen vanuit de auto en de bus. Lopend zie je zó veel meer. En het is een traject vol geschiedenis, dus echt iets voor ons. Bovendien, een belangrijk deel van onze jeugd heeft zich hier afgespeeld.

Zo is hier nog steeds de bakker, waar ik 's morgens om 7.40 uur langs fietste op weg naar school. De straat rook dan naar versgebrande koffie van Broekema en Nagel (even verderop) en naar versgebakken brood. Soms kochten we tussen de middag of op weg terug een puddingbroodje.



Mooi dat er nog een bakker is, maar waarom zo'n er weer zo'n folkloristische naam opgehangen moet worden? Enfin, de broodjes zijn nog steeds heerlijk, en daar gaat het om.




Het eerste stukje zit er op. Nu naar huis, om indrukken te verwerken, foto's te bekijken en de volgende blog te schrijven. Dit wordt een goedgevuld jaar!


Enige informatie: in het begin van de 17de eeuw hadden diverse verveners al kanalen gegraven tussen Meppel, Diever en Smilde, zoals bijvoorbeeld de Heerengrift. In 1767 werd de Heerengrift door het Landschap Drenthe aangekocht. Inspectie wees uit dat de toestand van de waterweg niet al te best was. Plannen voor een geheel nieuw kanaal werden uitgewerkt en in 1796 werd begonnen aan de Drentsche Hoofdvaart. In 1771 kwam de eerste schipper in Bovensmilde aan. In 1780 werd Assen bereikt. 


Thuis zijn er naslagwerken, boeken en tijdschriften. Die kunnen we raadplegen, zodat we weten waar we naar kijken en begrijpen wat we onderweg tegenkomen. Een literatuurlijst vormt zich dan vanzelf. Kaarten zijn handig, maar Google Earth komt natuurlijk ook goed van pas.


Gemeente Assen
Foto"s: A.B. van der Ploeg, P.M. van der Ploeg en van Aag zelf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten