zaterdag 2 maart 2013

Vensters op Oost-Groningen: de Tjamme

Natuurgebied de Tjamme

Tussen Beerta en Finsterwolde ligt het natuurgebied de Tjamme. Volgens de folder is dit een overgangsgebied tussen veenweiden en kleipolders.
Ten noorden van Finsterwolde zijn eindeloze vergezichten: Reiderwolderpolder, Carel Coenraadpolder, Oudedijk, Kostverloren, Hongerige Wolf. De namen spreken tot de verbeelding.
Langs de doorgaande weg van Beerta naar Finsterwolde is een vogelkijkplaats ingericht. Je hebt er goed uitzicht over het water waar, afhankelijk van het jaargetijde, allerlei vogels te zien zijn.


 
Aan de andere kant van de weg grazen nu tientallen ganzen.


Bj de parkeerplaats stond het gele venster, met uitzicht op de grote grazers. Schotse Hooglanders, die onverstoorbaar de boel goed kort houden.



Om de beesten op hun plaats te houden, is schrikdraad gespannen. Onze Jykke kwam er met zijn snoetje tegenaan. Wat een schrik en wat een pijn. Hij heeft wel een erg harde klap gehad. Helemaal bang en in de war kroop hij tegen me aan. "Naar huis", dat was het enige wat hij nog wou. Thuis moest hij steeds overgeven. Dagen bang geweest, en van slag. Arm arm beestje. Daar wil hij echt nooit meer naar toe.
Hadden we beter moeten opletten? Vast en zeker. maar feit is, dat we nergens een bordje zagen. En volgens mij is dat toch echt verplicht.
Van wandelen kwam deze keer dus niet veel meer, jammer. Volgende keer beter. En nog één foto voor het mooi dan.





Finsterwolde, gemeente Oldambt
Foto's: A.B. van der Ploeg en van Aag zelf



Geen opmerkingen:

Een reactie posten