zaterdag 25 januari 2014

Delfzijl: Muzeeaquarium

Bij alle berichten over aardbevingen in Groningen en het faillissement van Aldel zou je haast gaan denken dat er niets leuks is in Delfzijl. Fout gedacht.
Aan de voet van de dijk ligt een hartstikke leuk museum met echt voor elk wat wils. Het is deels gehuisvest in een oude bunker.


Aan de buitenkant kun je het al zien: alles is welkom. Iedereen die iets interessants heeft brengt het naar het museum en daar krijgt het een plekje;

harpoen, walvisvaart


Eenmaal binnen begin je bij de afdeling archeologie. En wat staat daar? Juist, een hunebedje. Dit hunebed is afkomstig uit Heveskesklooster en werd gevonden tijdens archeologische opgravingen in 1982-1986. Het bijzondere ervan is dat de ingang aan de korte kant is, en niet aan een van de langere zijkanten.

een heel schoon hunebed

Dan moet er een keuze worden gemaakt. Ga je door de deur het aquarium in of ga je verder met archeologie?
De vissen maar eerst.



Ik ben niet zo van de vissen, maar zo'n uitstalling van wat er in de Noordzee zwemt vind ik altijd wel aardig: kathaaien, hondshaaien, tarbot, zeebaars, noem maar op.



En dan zo'n enorme kreeft, geweldig toch? Overal hoor je het kabbelen van water, het is geheimzinnig duister. We zitten nu in het bunkergedeelte.

Door een andere deur en we zijn weer op de archeologie-afdeling.


Ze hebben echt mooie dingen, de uitleg is duidelijk, helemaal goed.

De volgende afdeling is geologie. Vitrines met stenen en prachtige mineralen in de mooiste kleuren. Er zijn panelen met uitleg over vulkanen, over hoe de aarde zijn vorm kreeg, enz.

kleurtjes

Door een nagebouwde druipsteengrot, met het rustig klateren van water, de trap op en we komen op de schelpenafdeling. De grootste schelp die je kunt bedenken naast een microscopisch klein gevalletje. In allerlei vormen. En weer kleur, kleur, kleur. De aarde is zo rijk.



Nu naar het zeevaart gedeelte. Visserij, er staat een nagebouwde brug en overal staan modellen.


Ook is er aandacht voor het zeevaartonderwijs en voor kustverlichting. Een wereld op zich, met onbegrijpelijke apparaten en overal foto's.

De twee overgebleven afdelingen bewaar ik voor een volgende keer (op een gegeven moment heb je je verzadigingspunt bereikt). Ik loop langs de geschiedenis van Delfzijl, met nadruk op de Franse periode én een tijdelijke expositie over de band tussen de Oranjes en Delfzijl. Er staat aardewerk en er is een vitrine vol uniformen.


Beneden naast de hal staan tafeltjes, een koffiezetautomaat en een goed gevulde boekenkast. Ook is er een winkeltje, met zakken schelpen, mineralen, kaarten, boekjes en nog veel meer moois.
Dit is een fijn museum voor kinderen die zich nog in de magische periode bevinden en voor grote mensen. Mocht je in de buurt zijn, ga er dan beslist eens heen.

Aan de andere kant van de dijk bevindt zich een hotel/restaurant, met uitzicht over de Eems. Het is ons tot nu toe niet gelukt er een kopje koffie te drinken, maar we blijven het proberen. Verslag volgt.

site van het museum



Geen opmerkingen:

Een reactie posten