zondag 26 januari 2014

Soep: courgettesoep

Wie ons volgt op Twitter weet dat wij tijdens de zomermaanden regelmatig thuiskomen met grote voorraden groente en fruit: langs de weg gekocht bij van die (houten) stalletjes met een blikje, doosje of jampotje voor het geld. Honesties heten zulke kraampjes in het Engels, zo'n mooi woord dat alles omvat.
Niet ver van ons huis kopen we courgettes: soms zo groot als een halve honkbalknuppel. Ik maak er jam van (ja echt, met citroen, lekker) en soep.
Ook nu zijn er courgettes te koop, we kijken maar even niet waar ze vandaan komen. Voor de soep heb je bij voorkeur één grote nodig, of twee kleintjes. Maar zoals meestal: het is geen wiskunde, dus alles gaat bij benadering.

Snijd een sjalotje fijn en fruit de snippers zachtjes aan in wat zonnebloem- dan wel olijfolie.




Snijd de steelaanzet en het kontje van de courgette(s) en snijd hem/ze in kleine blokjes. Voeg toe aan de sjalotjes. Nu zo'n 3 á 4 minuten laten bakken, af en toe omscheppen.



Voeg water toe (1 liter) en 2 blokjes kruiden- of groentebouillon. Deksel op de pan, aan de kook brengen en 15 minuten laten koken.



Daarna de pan even van het vuur halen, met de staafmixer net zolang pureren totdat je een gladde soep hebt.


dampende soep, nu nog opleuken.

Eventueel nog even opwarmen. Schep in een kom.
Voor het lekker kun je snippers of blokjes ham toevoegen en een dot créme fraîche op je soep scheppen. Ik denk dat gebakken spekjes ook wel smaken, dat moet ik nog eens proberen. Leef je uit!

De soep was deze keer nogal dun uitgevallen, dat hangt natuurlijk van de grootte van de courgette af. Je kunt ook slechts een 1/2 liter water met 1 blokje toevoegen, het is maar wat je zelf het lekkerst vindt. In ieder geval heb je in een mum van tijd wat warms voor de lunch, hartstikke mager (behalve de créme en de ham en de spekjes dan, maar een kniesoor die daar op let) en verder vast ook wel gezond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten