maandag 21 juli 2014

Hunebedden: Valthe-W, D34

Vorig jaar al waren we bij het kleine hunebed dat tussen Odoorn en Valthe ligt. Een deel van de foto's waren niet zo geslaagd, dus deze week gingen we voor een herkansing.
Al hobbelend rijd je een eindje over de Hunebedweg, tot een kleine bomengroep. Links van de weg ligt het hunebed.




Het is maar een bescheiden hoopje stenen, maar de vorm is nog goed zichtbaar. Het wordt voor het eerst vermeld in 1812. Zeker is dat het in 1869 gedeeltelijk werd vernield.



Ook hier groeien er weer kleurige mossen op de stenen.



Hunebedbisschopsmuts, Gewoon Muisjesmos, Granietschildmos, er is een wereld waar ik niets van weet.


Aan hetzelfde pad, maar dan aan de andere kant, ligt een ven. Allerlei onderzoekers en wetenschappers blijven maar hameren op het feit dat water een spirituele/godsdienstige betekenis had voor de Trechterbekers, en dat zij er door werden aangetrokken.

Laat mij, als leek, het nu eens omdraaien. Je wilt je ergens vestigen. De nabijheid van water is dan wel zo handig, sterker nog, je leven hangt er van af. Dorst! Maar ook voor koken, huiden schoonmaken wellicht, en het zal me niets verbazen als er al lekker gefermenteerde dranken werden geproduceerd. Water betekent ook vis, kikkers, watervogels, dus voedsel. Veel materialen zoals boombast, wilgentenen en biezen zijn goed te verwerken als je ze soepel hebt gemaakt door ze te weken.
Die afhankelijkheid van water maakt je kwetsbaar. Zo'n ven kan in een hete, droge zomer droogvallen. Je probeert te begrijpen wat maakt dat daar water is, of soms niet. En je bent bereid om van alles te doen om het water te behouden. Spreuken, offergaven, je doet je best. Het resultaat is hetzelfde, de volgorde is alleen anders. Denk ik dan, hé?

Het ven ligt er prachtig bij. Even verderop ontstaat een nieuwbouwwijk. Zoveel eeuwen later, en nog steeds een aantrekkelijke plek om te wonen. Continuïteit: het leven gaat door.




Valthe ligt in de gemeente Borger-Odoorn
N 52 50.557
E 006 52.041

Foto's zijn van Aag zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten