zaterdag 21 maart 2015

Voorjaar!

Na de lange, donkere winter ben je blij met alles wat er bloeit. Sneeuwklokjes, krokussen, aconieten, je wilt ze de grond wel uitkijken.
Gelukkig worden we hier ruim bediend.
In Meeden zijn een aantal kapitale boerderijen met zogenaamde slingertuinen. Elk voorjaar is het weer een feest.



Van dichtbij ziet dat er zo uit:



We wandelden door de hoofdstraat, de zon scheen, wat een weelde. Aan de overkant bloeide nog meer:


Goede plekken om voorjaarsbloeiers te zien zijn de Groninger Borgen. Bij de één staan er meer dan bij de ander, maar het is er altijd fijn wandelen. In Friesland heeft men het over stinzenplanten, hier heten ze börgbloumkes.




Bij de Ennemaborg in Midwolda komen we regelmatig; het is in de buurt. Om het huis heen ligt een wat formele tuin, die aan de achterkant verandert in een bos (door mensen uit andere delen van het land ook wel heg genoemd).
Als je er in deze tijd regelmatig komt zie je de tuin van kleur veranderen. Wit van de sneeuwklokjes, paars van de krokussen.



Bij de Freylemaborg in Slochteren bloeiden ook sneeuwklokjes. Verderop in de lente zijn er andere bloemen, we gaan dan weer kijken. Zoals de bolletjes zich verspreiden, geweldig.
Om de borg heen...



 Netjes langs het water...


Eigenlijk overal waar je kijkt




In en om Slochteren staan objecten die verwijzen naar de gaswinning. Destijds geplaatst met een gevoel van trots en verwijzend naar de economische voorspoed; tegenwoordig wordt daar wel anders naar gekeken. Toch vind ik deze installatie (achter de borg) nog steeds heel mooi.




Morgen schijnt het mooi weer te worden. Dus, hup naar buiten! Alles gaat zo snel, voor je het weet zijn de bolletjes uitgebloeid. Moeten we weer een jaar wachten.



Foto's: A.B. van der Ploeg, D.B. van der Ploeg en van Aag zelf



Geen opmerkingen:

Een reactie posten