Maar wij kwamen deze keer om eens helemaal van voor naar achteren te lopen. Het is namelijk een smal,maar zeer lang kavel. Voor een plattegrond: klik hier
Ze spreken hier van opstrekkende heerden, die term ken ik alleen van de boerderijen aan de kust, maar vooruit, het zal wel kloppen.
In de tuin en het bijbehorende bos tref je drie types tuinarchitectuur aan.
Om te beginnen een formeel gedeelte. Dat zie je voornamelijk vanaf de ingang, op het voorplein en langs het schathuis, het koetshuis en de orangerie.
Aan weerszijden en achter de borg herken je de Engelse landschapstuin: romantische doorkijkjes, monumentale bomen op precies de juiste plek.
De zichtas is nog duidelijk aanwezig
.
Ook de "landelijke" houten bruggetjes ontbreken niet.
Er zijn dan ook veel waterpartijen.
Aan de andere kant mag de natuur flink haar gang gaan. Dode bomen blijven gewoon staan, tot grote vreugde van vogels en insecten.
Het landgoed is een voortdurende mix van cultuur en natuur. Her en der staan en hangen nog glazen objecten van de expositie "Gas in glas".
Het allermooist vond ik deze:
Zo'n mooi landgoed, en tussen zonsopgang en zonsondergang mag je er helemaal voor niks wandelen. Er is een ruime parkeerplaats, maar ook de bus stopt vlakbij. In de nabijheid van de borg staan meer monumentale panden, die het bekijken meer dan waard zijn.
Vermeldenswaardig is ook nog de Zweedse kerstmarkt; erg druk, maar leuk: http://www.zweedsekerstmarkt.nl/
Meer informatie over de Freylemaborg: klik hier
Het dorp Slochteren is de naamgever van de gemeente Slochteren
Foto's: A.B. van der Ploeg en van Aag zelf
Geen opmerkingen:
Een reactie posten