maandag 29 juli 2013

Hunebedden: Anloo (D8)


Om bij D8 te komen hebben we een eindje gewandeld. De auto bleef in Annen staan (vlak bij D9) en we liepen langs een bedrijventerreintje, wat bungalows, door een tunneltje onder de provinciale weg door, en toen opeens waren we in het Kniphorstbosch. Druk recreatieverkeer: mensen te paard, wandelaars, fietsers en wielrenners. Opletten geblazen dus.
Een eindje verder is het stiller, en daar ligt dan ook het hunebed.



Hier hing vast ook een bronzen plaquette. Gejat natuurlijk. Maar iemand heeft met een stift D8 geschreven, zodat we toch weten, waar we naar kijken.


 

In 1711 wordt er al gesproken over een hunebed bij Anloo. Dat zal deze wel geweest zijn.



Er is slechts één poortzijsteen aanwezig; maar als je goed kijkt zie je in de grond een verharding. Dat is het werk van Van Giffen. Het is een cementafdruk van het verdwenen poortzijstuk (een plombe). Hij heeft dat bij veel hunebedden laten doen, zodat we ons een vollediger beeld kunnen vormen.
Ook hier staat bij de ingang weer een informatiepaneel.




Tussen de bomen door schemert een open plek, er leidt een paadje naar toe.




Bij die naaldboom in het midden wappert wat afzettape. Er zijn een aantal kleine heuveltjes. Daar hebben twee hunebedden gelegen. Verdwenen, maar toch nog aanwezig.

En dan die heuvel links,


deze dus, dat is een grafheuvel. Er ligt misschien geen botje meer in, maar toch bestaat de dode nog, al is het alleen als een gedachte in ons hoofd. Er zijn hier nog veel meer grafheuvels. Dit bos is dan ook het eerste officiële Archeologische Rijksmonument van Nederland.

voor meer info klik hier

Stel je voor, dat je hier honderden, duizenden jaren ligt. Alles verandert, behalve de zon en de maan. Vlinders vliegen elke zomer rond je heuvel, in de herfst vliegen ganzen over, in de winter maakt de sneeuw het nog stiller. Wat je hier ziet is Tijd.


N 53 03.583
E 006 41.972

Anloo ligt in de gemeente Hunze en Aa

Bron: www.hunebedden.nl
Hunebedgids voor Groningen en Drenthe - Wijnand van den Sanden

Foto's:  P. M. van der Ploeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten